بسیار از کارشناسان معتقدند بخشی از آشفتگی بازار خودروی ایران به دلیل دولتی بودن آن و عدم واگذاری سهام به بخش خصوصی است؛ درحالیکه اگر واگذاری کامل سایپا و ایران خودرو به بخش خصوصی انجام شود، بسیاری از مشکلات حل میشود. دولت حتی در تعیین مدیران عامل این شرکتها نقش دارد و خودروسازان نیز معتقدند به دلیل تصمیمگیریهای دولت و قیمتگذاری دستوری متحمل ضررهای کلان میشوند. در کنار تمام این مشکلات باید به انحصاری بودن صنعت خودرو نیر اشاره کنیم که در صورت خصوصیسازی، امید است این انحصار نیز از بین برود.در حال حاضر ۵ درصد سهام ایران خودرو و ۱۷ درصد سهام شرکت سایپا، تحت مالکیت مستقیم دولت است. تصمیم به واگذاری خودروسازان از مهرماه ۱۴۰۰ شروع شد اما همچنان ادامه دارد.
اخیرا وزیر صمت در جمع خبرنگاران از فرارسیدن مراحل پایانی واگذاری دو شرکت سایپا و ایران خودرو خبر داده است. فاطمیامین در حاشیه همایش تجاری مشترک ایران و روسیه در مورد آخرین وضعیت واگذاری سهام دو شرکت ایرانخودرو و سایپا به بخش خصوصی اظهار کرد:
واگذاری ایران خودرو پس از شرکت سایپا انجام میشود و هم اکنون ۳۰۰ کارشناس متخصص مشغول به قیمت گذاری ایرانخودرو هستند.
وزیر صمت با تأکید بر اینکه اهلیت داشتن خریداران بهعنوان شرط اصلی و اولیه در واگذاری دو سهام ایرانخودرو و سایپا توضیح داد:
موضوع دیگری که در این مورد توجه قرارگرفته، تمهیداتی است که برای دوران گذار در تغییر سهامداران شرکتهای خودروساز اندیشیده خواهد شد. برای صنعت خودرو برنامهای دو ساله در نظر گرفته شد که از مهرماه سال ۱۴۰۰ آغاز شده و اطمینان داریم که با همراهی و همکاری وزارت صمت، خودروسازان، قطعهسازان و دیگر بخشهای مرتبط این صنعت، به جایگاه قابلقبولی در این حوزه خواهیم رسید.
قیمت گذاری سایپا و ایرانخودرو از سال ۱۴۰۰ انجام شد، اما به دلیل گستردگی املاک و دارایی این دو شرکت در سراسر کشور، روند قیمت گذاری قدری به کندی پیش رفت.