محبوبیت خودروهای سدان نهتنها در کشورهای خارجی بلکه در بازار داخلی نیز در حال کاهش است. خودروسازان دولتی و خصوصی در طول سالهای ممنوعیت واردات سعی کردهاند تا مطابق ذائقه مشتریان، خودروهای شاسیبلند به بازار عرضه کنند. در حال حاضر بازه قیمتی یک تا دو میلیارد تومان تقریباً خالی از خودروهای صندوقدار شده و تنها تعداد محدودی نمونهٔ صفر کیلومتر از خودروهای سراتو، مزدا ۳، اکسنت و النترا مربوط به پیش از تحریمها باقی مانده است. باوجود کاهش محبوبیت سدانها، هستند کسانی که هنوز هم سواری لذتبخش این خودروها را به تعلیق خشک کراساوورها ترجیح میدهند.
اخیراً خودروسازان کرمانی به دنبال جلب نظر متقاضیان محصولات سدان، اقدام به تولید دو مدل خودروی جدید کردهاند. فونیکس آریزو شش پرو محصول مدیران خودرو و کی ام سی J7 محصول کرمان موتور در ماههای آینده وارد بازار خواهند شد. در ادامه این مقاله به مقایسه این دو محصول جدید بازار خودروی کشورمان خواهیم پرداخت؛ همراه میدونی باشید.
طراحی نمای خارجی
سازندگان هر دو خودرو با هدف جذب مشتریان جوان سعی کردهاند تا ظاهری تهاجمی را برای محصول خود ایجاد کنند. این دو رقیب در رده ابعادی کلاس سی متوسط بوده و کرمان موتور جی سون با طول ۴۷۸۰، عرض ۱۸۲۰ و ارتفاع ۱۴۹۲ میلیمتری به دلیل ۷۰ میلیمتر طول و ۱۰۰ میلیمتر فاصله محوری بیشتر، تا حدی بزرگتر از فونیکس آریزو شش پرو با طول ۴۷۱۰، عرض ۱۸۲۵، ارتفاع ۱۴۹۰ و فاصله محور ۲۶۷۰ میلیمتر به نظر میرسد.
طراحی فونیکس آریزو شش پرو توسط تیم اختصاصی طراحی چری انجام شده و چری در این محصول از نسل دوم زبان طراحی خود بنام HDS) Hydro Dynamic Surfacing) استفاده کرده است. این الگوی طراحی ترکیبی از روح و شکل جریان آب جاری است و پویایی طبیعی و مفهوم روشن آب را منعکس میکند.
در نگاه کلی به آریزو ۶ پرو متوجه میشویم که طراحان چری سعی کردهاند تا چهرهای بروز و درعینحال محافظهکارانه را مجسم کنند. استایل آریزو ۶ پرو در عین سادگی و خشن بودن، تا حدی لوکس بودن را نیز تداعی میکند.
جلوپنجرهٔ ۸ ضلعی جدید آریزو ۶ پرو نسبت به نسل قبلی بزرگتر بوده و باعث شده تا ابهت خودرو دوچندان شود.
نمای کناری خودرو بدون تغییر نسبت به نسل قبلی، و کماکان ساده و بهدوراز هیجان است.
در قسمت عقب خودرو نیز چراغهای بههمپیوسته در نواری مشکی رنگ به همراه خروجیهای اگزوز فیک، توانسته رنگ و بوی اسپرت بودن را در چهره خودرو به نمایش بگذارد.
به سراغ محصول هیجانانگیز کرمان موتور میرویم؛ در نگاه کلی به KMC J7 متوجه سبک و سیاقی جدید میشویم. در بازار خودروی کشور مدتهای طولانی است که دیگر خودروهایی با ظاهر غیرعادی و اسپرت نظیر هیوندای ولوستر و جنسیس، نیسان جوک، تویوتا CHR و آلفا رومئو ۴C عرضه نمیشوند؛ همه محصولات مونتاژی شبیه هم هستند و برندهای خودرویی سعی میکنند تا اتومبیلهایی با چهره رادیکال عرضه نکنند. کرمان موتور جی سون تقریباً شبیه به هیچ خودرویی نیست و از ظاهر آن پیداست که حرفهای جدیدی برای گفتن دارد. گویا کرمان موتور قرار است ریسک زیادی را از بابت عرضه جی سون تقبل کند.
در نمای جلویی جی سون برای اولین بار شاهد هستیم که در بازار ایران خودرویی از چراغهای بههمپیوسته در قسمت جلویی استفاده کرده؛ با آپشن خوشامدگویی و بدرقه جی سون، چراغهای جلو با رقص نور زیبایی روشن و خاموش میشوند. در طراحی جی سون سعی شده تا جدیدترین الگوهای روز در بدنه خودرو جانمایی شوند. در نگاه از روبرو، چهرهای کاملاً جسورانه و اسپرت همراه با گرافیک زیبای داخل چراغها و خطوط عمودی جلوپنجره باعث شده تا KMC J7 بشدت اخمو عصبانی به نظر برسد.
در نمای جانبی اختلاف جدی جی سون و آریزو شش مشخص میشود؛ پیوستگی سقف و شیشه عقب جی سون نشان میدهد که این خودرو با طراحی کوپه مانند، یک سدان فست بک بشمار میرود. این در حالی است که آریزو ۶ پرو با چهرهای هماهنگتر و درعینحال سادهتر یک سدان معمولی است.
رینگهای تمام مشکی، نوار کرومی سرتاسری و بزرگی گلگیرهای عقب جی سون، مهمترین مواردی هستند که در نگاه ابتدایی میتوان به آنها اشاره کرد.
به نمای عقب جی سون میرسیم، جایی که طراحان نهایت سعی خود را برای اسپرت نشان دادن این خودرو به کار بستهاند.
درب صندوق و شیشه عقب بهصورت یکپارچه بوده و هنگام باز کردن آن با فضای ورودی بار بزرگی مواجه میشویم. چراغهای پیوسته سهتکه در کنار چراغهای عمودی مه شکن بر روی سپر، ظاهر زمخت و عجیب نمای عقب را لوکستر و درعینحال اسپرت تر کردهاند. نوار چراغ ترمز بسیار کشیده و در بالای شیشه عقب نصب شده که هیجان دیدن این خودرو را در شب دوچندان کرده است. برخلاف خروجیهای فیک آریزو شش پرو، اگزوزهای دوگانه واقعی با سریهای استیل را میتوان آخرین تیر در ترکش طراحان ایتالیایی جی سون برای تزریق هیجان به یک خودروی چینی دانست.
با تمامی این اوصاف باید اعلام کرد دو خودرو از طراحی بروز و پیشرفتهای برخوردار بوده و میتوانند سلایق متفاوتی را با خود همراه کنند. KMC J7 با جذابیت و هیجان بیشتر و آریزو شش پرو با ظاهری اتوکشیده و ساده، ویژگیهای بخصوصی را ایجاد کردهاند. جی سون با استایلی اسپرت تر مطابق سلیقه جوانان و آریزو ۶ با سبکی لوکستر و ماندگارتر مناسب برای افراد میانسال و جا افتاده، دو مسیر متفاوت برای جذب مشتری خواهند داشت.
طراحی نمای داخلی
همانطور که در خصوص نمای بیرونی بررسی کردیم، درون کابین خودروها نیز دو اتمسفر کاملاً متفاوت حس میشود.
با باز کردن درب آریزو شش پرو شاهد ارتقای کم اما محسوس نمای داخلی نسبت به نسل قدیم هستیم. صندلیهای جدید، فرمان دی کات، کلاستر دیجیتالی، نورپردازی بهینه و کنسول مرتفع و لوکس تغییرات نسخه پرو نسبت به نمونه قدیمی هستند.
خطوط افقی و کشیدگی سرتاسری داشبورد دقیقاً طبق زبان طراحی جدید چری بوده و باعث شده تا فضای کابین ساده و لوکس به نظر برسد. استفاده گسترده از تزئینات مشکی پیانویی و الگوی جدید صندلیها بیانگر روح آرام و لوکستر آریزو شش در برابر جی سون کرمان موتور است.
در آن طرف میدان بازهم شاهد تفاوت و تمایز فراوان هستیم. بارها الگوی ساده و تکراری داشبورد آریزو ۶ را در خودروهای گوناگون مشاهده کردهایم. اما در جی سون با الگویی بروزتر روبهرو هستیم. نمایشگر مرکزی بزرگ بهصورت عمودی و مشابه کابین جدید محصولات مرسدس بنز جانمایی شده و غربیلک فرمان ۴ شاخه عیناً شبیه محصولات جدید هیوندایی است.
تودوزی ترکیبی چرم و پارچه به رنگ سیاه و طوسی با دوختی سفید رنگ بر روی صندلیهایی با پشتسری یکپارچه قرار گرفته و مجموعه این موارد در کنار هم یک فضای اسپرت را تداعی میکند. کی ام سی جی سون اولین سدان چینی بازار است که بهجای سانروف معمولی از سقف پانورامیک بزرگ با قابلیت بازشو بهره میبرد.
استفاده از کلاستر دیجیتالی و نورپردازی داخلی باعث شده تا کابین جی سون علاوه بر اسپرت بودن، پیشرفته نیز به نظر برسد.
قضاوت نهایی در خصوص اینکه کدام کابین بهتر است به موارد مختلفی بستگی دارد. اما در کل همان نتیجهای که برای نمای بیرونی عنوان شد، برای درون خودروها نیز صادق است. در کابین آریزو شش هیچگاه احساس خستگی نمیکنید و مدت طولانی میتوانید بدون نگرانی از قدیمی شدن طراحی کابین با آن ارتباط برقرار کنید. در کابین کی ام سی جی سون نیز تا زمانی که طراحی رادیکالی داشبورد به همراه مانیتور عمودی نگاهتان را خسته نکرده، هیجان و تمایز را برای شما به همراه دارد.
تجهیزات و امکانات ایمنی و رفاهی
با اینکه هر دو خودرو لیست بلند بالایی از تجهیزات را همراه خود دارند اما از همین ابتدا باید برنده این بخش را KMC J7 اعلام کرد. جی سون کرمان موتور با تجهیزاتی بیشتر نسبت به آریزو ۶ پرو نظیر ترمز اضطراری، سنسور باران، سقف پانورامیک، صندوق عقب برقی، سیستم خوشامدگویی و اهرم تعویض دنده پشت فرمان بهراحتی بالاتر از حریف خود قرار میگیرد. در طرف مقابل نیز آریزو ۶ پرو با برخورداری از رادار خطخوان، رادار نقطه کور و همچنین گرمکن صندلی شاگرد سعی کرده تا از حریف خود عقب نیافتد اما در این بخش از مقایسه محصول کرمان موتور دست پرتر از نماینده مدیران خودرو ظاهر میشود. در سایر موارد نیز تجهیزات دو خودرو مشابه به یکدیگر است.
مشخصات فنی
در قسمت فنی نیز کماکان تفاوت کاربری و استایل دو خودرو مشهود است. یک طرف محصول آرام، معقول و کمهزینهٔ مدیران خودرو و طرف دیگر خودروی پرشتاب و پرهزینهٔ کرمان موتور! فونیکس آریزو ۶ پرو مجهز به یک موتور توربو یورو ۶ با حجم ۱۵۰۰ سیسی بوده که ۱۴۷ اسب بخار و ۲۲۰ نیوتون متر گشتاور تولید میکند. یک جعبه دنده سی وی تی نه سرعته نیز وظیفه انتقال قدرت را به چرخهای جلو بر عهده دارد.
درون کاپوت کی ام سی جی سون پیشرانهای توربو و یورو ۵ با حجم مشابه به آریزو قرار گرفته؛ منتهی علاوه بر مجهز بودن به سامانه توربوشارژ، از انژکتوری با قابلیت پاشش مستقیم سوخت نیز بهره میبرد. همین مسئله باعث شده تا موتور جی سون ۲۵ اسب بخار و ۶۰ نیوتون متر گشتاور بیشتر نسبت به پیشرانه آریزو ۶ تولید کند. در خصوص گیربکس هم، یک جعبه دنده ۶ سرعته دو کلاچه تر (wet) قدرت موتور جی سون را به چرخها منتقل میکند.
عدد اعلامی مشخصات KMC J7 نشان میدهد که قدرت موتور این خودرو برای تطبیق با سوخت ایران و پاس کردن استانداردهای الزامآور آلایندگی محدود شده و نمیتوان انتظار داشت که محصول کرمان موتور همان عدد ۷.۶ ثانیه اعلام شده توسط کمپانی مادر را برای صفر تا صد به دست آورد. همچنین ۱۲۷ کیلوگرم جرم سنگینتر جی سون نسبت به آریزو ۶ باعث میشود تا باوجود قدرت بیشتر موتور و گیربکس سریعتر جی سون بر روی کاغذ، نهایتاً یک ثانیه اختلاف شتاب بهتر به نفع جی سون رقم بخورد. ناگفته نماند که در ازای همین شتاب بهتر بایستی هزینه بیشتری بابت بنزین مصرفی جی سون پرداخت کنید چراکه این خودرو خوشاشتهاتر از آریزو ۶ است.
با اینکه جی سون خودروی سریعتری نسبت به آریزو ۶ بشمار میرود اما نباید فراموش کنیم که GDI بودن پیشرانه و دو کلاچه بودن گیربکس جی سون باعث میشود تا این خودرو در بحث استهلاک پیشرانه و گیربکس بهمراتب حساستر و پرهزینهتر نسبت به آریزو ۶ بوده و دقت بیشتری را در نگهداری طلب کند.
در خصوص سایر مؤلفهها با اینکه میدانیم فنربندی عقب جی سون مولتی لینک بوده و نسبت به تورشن بیم آریزو شش پیشرفتهتر است اما باید در میدان عمل دو خودرو را بررسی کرده تا علاوه بر موضوع نرمی سواری نسبت به کیفیت ترمزها و همچنین فرمان پذیری دو خودرو نیز قضاوت کنیم.
قیمت، بازار، خدمات و فروش
تا اینجای مقاله شاید خیلیها جی سون را به آریزو ۶ ترجیح دهند؛ اما برتری آریزو ۶ نسبت به جی سون در این بخش ممکن باعث تغییر دیدگاه خوانندگان شود. با اعلام قیمت دو محصول مشخص گردید که مدیران خودرو برخلاف رویه چند ساله خود این بار جانب احتیاط را رعایت کرده و با قیمتگذاری ۱۰۶۰ میلیون تومانی برای آریزو ۶ پرو، این خودرو را حدود ۲۰۰ میلیون تومان ارزانتر از رقیب خود ارزشگذاری کرده است.
از گذشته محصولات کرمان موتور بازار بهتری نسبت به مدیران خودرو داشتهاند اما اخیراً با افزایش جدی تیراژ تولید محصولات چری در ایران، وضعیت بازار دست دوم خودروهای این برند نیز تا حدی بهبود داشته است. البته که شرایط بازار معاملاتی محصولات چینی جدای از شرکت عرضهکننده، بستگی زیادی به خود محصول نیز دارد و باید تا زمان عرضه دو خودرو به بازار منتظر ماند.
با ضمانت ۵ ساله مدیران خودرو، تعداد نمایندگیهای بیشتر نسبت به کرمان موتور و همچنین اثبات فنی موتور ۱۵۰۰ AVL در بازار ایران، در حوزه خدمات دست برتر با آریزو شش پرو است و کماکان تردیدهای زیادی نسبت به دوام موتور کی ام سی جی سون وجود دارد.
در خصوص شرایط فروش نیز هر دو شرکت خصوصی باوجود قیمتگذاریهای بیرحمانه و در نظر گرفتن حاشیه سود بالا، سابقه خوبی درزمینهٔ فروش تسهیلاتی دارند و از این جهت رقابت پایاپای است.
سخن پایانی
هر دو خودروی مورد بحث از کیفیت قابل قبول و طراحی خوبی برخوردار هستند. فارغ از اینکه این خودروهای درجه دو چینی با چه قیمتی در کشور ما فروخته میشوند، دو برند جک و چری در شرایط آب و هوایی و بازار مصرف ایران امتحان خود را پس داده و انتخاب از میان این دو سدان به سلیقه شما بستگی دارد. در نگاه کلی آریزو ۶ پرو محصولی محافظهکارانه و مناسب برای مشتریان کم ریسک بخصوص افراد میانسال و پا به سن گذاشته است؛ خودرویی خانوادگی، آرام، با سواری نرم، کم استهلاک و مناسب برای نگهداری طولانیمدت.
کی ام سی جی سون نیز بعد از مدتها آمده تا مقدار کوچکی از خلأ خودروهای اسپرت در بازار خودروی کشورمان را پر کند. پس جوانان و کسانی که تواناییهای حرکتی خودرو برایشان اهمیت زیادی دارد، میتوانند با در نظر گرفتن شرایط نگهداری این خودرو، به سراغش بیایند.
دیدگاه شما چیست؟ در نظرسنجی زیر شرکت کنید و بگویید با بودجهای در حدود یک میلیارد تومان ترجیح میدهید کدامیک از این دو خودرو را سوار شوید.