شرکت Hewlett Packard Enterprise (که یکی از زیرمجموعههای HP به حساب میآید) اخیرا اعلام کرده که قرار است یک ابرکامپیوتر ۱۶۰ میلیون دلاری به نام LUMI در فنلاند بسازد. LUMI قرار است در تئوری به پیک پرفورمنسی بیشتر از ۵۵۰ ترفلاپس برسد و انتظار میرود از کامپیوتر Fugaku موجود در مرکز علوم کامپیوتری RIKEN که در ماه ژوئن ۲۰۲۰ به پیک پرفرومنس ۴۱۵.۵ ترافلاپس رسید نیز بهتر ظاهر شود.
کامپیوترهایی این چنین قدرتمند به محققان اجازه میدهند که در ابعاد گسترده به محاسبه اطلاعات موجود در زمینه همهگیرشناسی، بیوانفورماتیک و مدلهای مولکولی بپردازند: محاسباتی که روی کامپیوترهای سنتی چند ماه زمان میبرند.
و از آنجایی که چنین کامپیوترهایی در فضای ابری در دسترس قرار میگیرند، تیمهای مختلف میتوانند از هر نقطه از جهان با یکدیگر همکاری کنند. برای مثال اطلاعات به دست آمده از آزمایشهای مختلف میتواند به دانش ما راجع به ابعاد کلیدی کووید-۱۹ کمک کند و درک بهتری از تعاملات ویروسی-انسانی، ساختار و عملکرد ویروسی، طراحی مولکول و شمار ابتلای بیماران به دست آید.
HPE میگوید LUMI (که راهش را به مرکز علوم فناوری اطلاعات فنلاند باز خواهد کرد) شامل سرورهای HPE Cray EX، پردازندههای AMD Epyc و کارتهای گرافیک AMD Instinct خواهد بود. این ابرکامپیوتر ضمنا از سیستم حافظه Cray ClusterStor E100، تکنولوژی HPE Slingshot برای شبکهسازی و سیستم خنککننده مایع بهرهمند خواهد بود تا مصرف آب و برق به حداقل برسد.
LUMI از نیروی برقآبی شرکت Vattenfall قوت خواهد گرفت، یک شرکت اروپایی فعال در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر که زیر نظر دولت سوئد فعالیت میکند. همانطور که پیشتر نیز اعلام شده بود، شرکت Loiste Lämpö قرار است از بخشی از حرارت تولید شده توسط LUMI را به منازل و ساختمانهای اداری در شهر کایانی فنلاند انتقال دهد.
وقتی LUMI در اواسط سال ۲۰۲۱ شروع به کار کند، براساس قوانین کنسرسیومی که همین تازگی تاسیس شده، در دسترس محققین بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، ایسلند، نروژ، لهستان، سوئد و سوییس قرار خواهد گرفت. تا قبل از آن روز، HPE به گسترش زنجیره تامین قطعات ابرکامپیوتر خود خواهد پرداخت. افزون بر این، HPE در صدد تاسیس مرکزی به نام Center of Excellence برآمده که ابزارهای تحقیق و توسعه و دیگر راهکارهای مربوط به کامپیوترهای فوق پیشرفته را در اختیار محققان قرار خواهد داد.