شخصیت esfp خودجوش و پرانرژی و شوخطبع است و اطرافیان را مجذوب خود میکند. بله، اینها ویژگیهای esfpهای خونگرم و پرحرفاند، کسانی که دوست دارند همیشه در مرکز توجه باشند. شخصیت esfp یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی آزمون مایرز- بریگز است. اگر در اطراف خود کسی را با این ویژگی میشناسید یا حتی خودتان یکی از esfpها هستید، احتمالا خواندن این مطلب برایتان جالب خواهد بود.
esfp مخفف چیست؟
esfp مخفف این ۴ شاخصه است:
- برونگرا (extroverted)؛
- حسی (sensing)؛
- احساسی (feeling)؛
- ادراکی (perceiving).
به زبان سادهتر، شخصیت esfp:
- از وقتگذراندن با دیگران انرژی میگیرد (برونگرا)؛
- بهجای ایدهها و مفاهیم به واقعیتها و جزئیات دقت میکند (حسی)؛
- بر اساس احساسات و ارزشهایش تصمیم میگیرد (احساسی)؛
- خودجوشبودن و انعطافپذیری را به برنامهریزی و سازماندهی ترجیح میدهد (ادراکی).
ارزشها و باورهای شخصیت esfp
esfpها در لحظه زندگی میکنند و از آنچه زندگی به آنها میدهد، لذت میبرند. آنها بهکمک حواس پنجگانه خود از مناظر اطراف، صداها و بوها لذت میبرند. esfpها دوست دارند همیشه مشغول سرگرمیها، ورزشها، فعالیتها و معاشرت با دوستان خود باشند. چون این افراد زندگی در لحظه را به برنامهریزی ترجیح میدهند، ممکن است زمانی طولانی را صرف کارهای هیجانانگیز کنند. فردی esfp از هیچچیز بهاندازه ازدستدادن فعالیتهای سرگرمکننده متنفر نیست.
گرچه esfpها بسیار شوخطبعاند، این شوخطبعی آنها باعث نمیشود که واقعیات را نبینند. آنها معمولا از حقایق و جزئیات امور و احوال اطرافیان خود مطلعاند. این افراد به دیگران و نیازهای آنها توجه میکنند و برای کمک به آنها همیشه حاضرند. esfpها از کمک سازنده و مؤثر به دیگران لذت میبرند.
شخصیت esfp چه ویژگیهایی دارد؟
۱. شوخطبع است
esfpها اغلب اهل مهمانی و دورهمی هستند و با شوخطبعی و سرزندگی خود بقیه را سرگرم و عاشق خود میکنند. آنها در دورهمیها تلاش میکنند که همه اوقات خوشی داشته باشند. esfpها معمولا صمیمی و دوستداشتنیاند، اما ممکن است گاهی نزدیکشدن به آنها سخت شود. گرچه آنها به معاشرت با بقیه علاقه دارند، معمولا به بحثهای جدی یا صحبت درباره مسائل منفی علاقهای ندارند.
۲. اهل عمل و تدبیر است
esfpها یادگیری از طریق تجربه عملی را ترجیح میدهند و به آموزش نظری و از طریق مطالعه کتابها علاقهای ندارند. به همین دلیل دانشآموزانی با تیپ شخصیتی esfp گاهی اوقات در کلاس درس سنتی دچار مشکل میشوند. اگر چنین دانشآموزانی را از طریق تعامل با دیگران یا تجربه مستقیم آموزش بدهید، از نتیجه آن شگفتزده خواهید شد.
۳. در لحظه زندگی میکند
esfpها همیشه در زمان حال سیر میکنند و گاهی اوقات به اینکه کارهایشان پیامدهای بلندمدتی خواهد داشت فکر نمیکنند. آنها اغلب از موقعیتهای جدید استقبال میکنند و همهچیز را همانطور که هست میپذیرند. فردی با شخصیت esfp از کارهای روزمره بیزار است، از تجربیات جدید لذت میبرد و همیشه دنبال یک ماجراجویی تازه است.
۴. درک بالایی دارد
esfpها افرادی فهمیدهاند. آنها احساسات دیگران را بهخوبی درک میکنند و میدانند که چگونه به آن واکنش نشان دهند. مردم esfpها را افرادی خونگرم، دلسوز و آسانگیر میدانند.
esfpهای مشهور
برخی از شخصیتهای مشهور با تیپ شخصیتی esfp عبارتاند از:
- مرلین مونرو؛
- دالی پارتون؛
- الیزابت تیلور؛
- جودی گارلند؛
- مجیک جانسون؛
- الویس پریسلی؛
- رونالد ریگان؛
- سرنا ویلیامز؛
- پل مککارتنی؛
- باب هوپ؛
- گلدی هان.
این تیپ شخصیتی سومین تیپ رایج در میان زنان و هفتمین تیپ رایج در میان مردان است.
سرگرمیهای موردعلاقه شخصیت esfp
این افراد به معاشرت، ورزشهای تیمی، تعمیرکردن وسایل منزل، آشپزی، بازی و رقص علاقه دارند. esfpها عاشق مهمانی و مراسمهای بزرگ هستند و بهسرعت به هر گروه یا فعالیتی میپیوندند که سرگرمکننده باشد.
آنها عاشق لباس پوشیدن مطابق مد روزند و دوست دارند لباسهایی هماهنگ با محیط اطراف خود بپوشند. اگر از فردی esfp بپرسید که در اوقات فراغت چه میکند، حتما یکی از پاسخهایش این است که مجلات یا مطالب سایتهای مربوط به مد روز را میخواند.
شخصیت esfp در محل کار
این افراد از کارهای روتین بهشدت بیزارند و به همین دلیل در مشاغلی با وظایف متنوع بهخوبی خود را نشان میدهند. esfpها در مشاغلی که به معاشرت فراوان با دیگران نیاز دارند هم خوش میدرخشند. چنین مشاغلی به آنها اجازه میدهند تا از مهارتهای اجتماعی خود بهره ببرند. احتمالا شغلی که ساختار و مقررات سختگیرانه یا وظایف انفرادی فراوان دارد، برای esfpها دشوار باشد چون آنها را خیلی زود خسته میکند. چنین شغلی نهتنها استعدادهای esfpها را شکوفا نمیکند، بلکه آنها را دچار استرس هم خواهد کرد.
افرادی با شخصیت esfp بهشدت از حواس پنجگانه خود بهره میبرند. آنها اغلب ذوق هنری دارند و همین ذوق هنری باعث میشود esfpها بهسمت مشاغلی کشیده شوند که با غذا، منسوجات، هنر یا موسیقی مرتبطاند. میان esfpها هنرمندان، بازیگران، نوازندگان و طراحان موفق بسیاری پیدا میشوند. شغلهای محبوب این تیپ شخصیتی عبارتاند از:
- معلمی در مقطع ابتدایی؛
- مددکاری اجتماعی؛
- پرستاری؛
- دندانپزشکی؛
- پزشکی اطفال؛
- مدیریت روابط عمومی؛
- مهمانداری هواپیما؛
- آشپزی؛
- گلفروشی؛
- باغبانی؛
- بازیگری؛
- عکاسی.
مشاغلی که باعث میشوند esfpها از ذات و طبیعت خود دور شوند، برای آنها استرسزا و خستهکنندهاند. همین امر سبب میشود که این افراد معمولا در این مشاغل موفق نباشند:
- خلبانی؛
- مهندسی مکانیک؛
- مهندسی شیمی؛
- مدیریت مدرسه؛
- روانپزشکی؛
- وکالت؛
- حسابداری.
esfpها و روابط شخصی
esfpها افرادی بهشدت برونگرا هستند و از تعامل و وقتگذراندن با دیگران لذت میبرند. آنها با بهرهگیری از مهارتهای اجتماعی خود و طرز فکر مثبت و انرژی فراوانشان دیگران را به خود جذب کنند. esfpها افرادی متفکر، مهربان و اجتماعی هستند و تقریبا همه آنها را دوست دارند.
پیداکردن دوستان جدید برای فردی esfp اصلا کار سختی نیست. او عاشق ملاقات با افراد جدید و مشارکت در ماجراجوییهای تازه با دوستان خود است. او در کشف نیازهای دیگران و پاسخگویی به احساسات آنها توانایی منحصربهفردی دارد. همین ویژگی باعث میشود که شخصیت esfp به رهبری خوب و همراهی همدل تبدیل شود. او مهارت فوقالعادهای برای بسیجکردن نیروها، ایجاد انگیزه و متقاعدکردن اعضای گروه دارد.
فردی esfp در روابط عاشقانه خونگرم، دلسوز و مهربان است. او نیازهای شریک زندگی خود را بهخوبی برآورده میکند و به آنها اهمیت میدهد. چنین خصوصیاتی باعث میشوند تا او و شریک زندگیاش رابطهای راحت و هماهنگ داشته باشند.
esfpها از تعارض و مخالفت با دیگران اجتناب میکنند و گفتوگوهای جدی را نمیپسندند؛ ترجیح میدهند بهجای بحثی ناراحتکننده، به زندگی فعالانه خود ادامه دهند. چنین افرادی وقت خود را صرف فعالیتهای سازنده برای اطرافیان میکنند، نه حل مسائل دشوار.
پدر یا مادری که شخصیت esfp دارد، محبوب بچههاست. او معمولا از برگزاری مهمانی استقبال میکند و میخواهد همه اوقات خوشی داشته باشند. او ترجیح میدهد فعالیتهای سرگرمکننده را جایگزین قوانین سختگیرانه کند. چنین افرادی نمیخواهند زندگی را جدی بگیرند و اغلب هیجان و سرگرمی فرزندان خود را به ایجاد قوانین باثبات ترجیح میدهند.
نقاط قوت شخصیت esfp
۱. همیشه در کانون توجه است
esfpها شخصیت سرزندهای دارند که از آن برای پرنشاطکردن هر جمعی بهره میبرند. لبخند به لب دیگران آوردن بیش از هر چیزی esfpها را راضی میکند. این افراد ذاتا شاد و سرگرمکننده و شوخطبعاند و کسانی که آنها را میشناسند به بهترین شکل این نکته را درمییابند.
۲. حامی دیگران است
esfpها روحیه همکاری را ارج مینهند و زمانی که از آنها خواسته میشود در کاری گروهی مشارکت کنند، برای کانون توجه بودن تلاشی نمیکنند. آنها از تعامل اجتماعی بهشدت لذت میبرند و در موقعیتهای مشارکتی همچون تسهیلگر عمل میکنند. شخصیت esfp در جایگاه همتیمی یا شریک زندگی همیشه به آنچه سایرین میگویند گوش میکند و هرگز سعی نمیکند نظر خود را به کسی تحمیل کند.
۳. مثبتاندیش است
esfpها مادرزاد مثبتاندیش هستند و همیشه جنبه مثبت هر چیزی را میبینند. آنها هر دقیقه تلفشده را فرصتی ازدسترفته میدانند و نمیتوانند از زمان خود برای سرگرمی، گفتوگو، هیجان یا یک ماجرجراجویی تازه بهره نبرند.
۴. جسور و اهل عمل است
esfpها بهجای زندگی در گذشته، به فکر رؤیاپردازیهای جسورانه برای ایجاد جهانی بهترند. آنها در محل کار وقت خود را صرف فعالیتهای زودگذر و بیفایده نمیکنند. با این حال، دوست دارند نتیجه تلاشهای خود را فوری ببینند. اگر فردی esfp برای تأثیرگذاری بر دیگران فرصتی پیدا کند، آن را غنیمت میشمارد.
نقاط ضعف شخصیت esfp
۱. از درگیری اجتناب میکند
آنها گاهی اوقات حقایق ناخوشایند را انکار میکنند یا اگر احساس کنند که موقعیتی ناراحتکننده در پیش است، از آن اجتناب میکنند. esfpها از حرفزدن جدی متنفرند و این باعث میشود که آنها برای حل مشکلات اجتماعی و شرایط ناگوار اجتنابناپذیر با مشکل مواجه شوند.
۲. حساس است
شخصیت esfp بهرغم رکگویی، بسیار حساس است. زمانی که دیگران از او انتقاد میکنند، معمولا بهشدت ناراحت میشود. او نمیتواند هر انتقادی را سازنده بداند و معمولا در مواجهه با سؤال یا برخورد عصبانی میشود.
۳. بهراحتی خسته میشود
esfpها به هیجان مداوم نیاز دارند و حفظ تمرکز برای آنها کار سادهای نیست. این مسئله در دانشآموزانی که چنین شخصیتی دارند، مشکلآفرین میشود. آنها گاهی برای کسب انرژی مجبور میشوند از کار دست بکشند.
۴. با برنامهریزی درازمدت مشکل دارد
اگر به esfpها میان نظریه و عمل حق انتخاب داده شود، آنها دومی را انتخاب میکنند. آنها به مفاهیم انتزاعی، فرضیهها و پیشبینیها اعتمادی ندارند و همین سبب میشود که در برنامهریزی بلندمدت دچار مشکل شوند.
نکاتی برای موفقیت esfpها در زندگی
- فهرستی از اهداف خود بنویسید. خودجوشبودن و تکانشگری اغلب esfpها را به بیراهه میکشاند. آنها باید برای جلوگیری از تصمیمگیریهای عجولانه، سعی کنند که اهداف خود را تعیین کنند و برای رسیدن به آنها برنامهریزی داشته باشند. یادداشتکردن اهداف بلندمدت به این افراد کمک میکند که برای زندگی برنامه روشنی داشته باشند.
- از پیامدهای اعمال خود در درازمدت غافل نشوید. گاهی esfpها با تمرکز بر زمان حال، فرصت زندگی بهتر در آینده را از دست میدهند. همه ما باید افق دید خود را گسترش بدهیم و به پیامدهای هر عملی فکر کنیم.
- انتقادپذیری را تمرین کنید. خشم و حالت تدافعی در برابر انتقادهای سازنده درست نیست. با کمی تمرین میتوانید خود را متقاعد کنید که چنین انتقادهایی به رشد شخصی شما میانجامند.
- در پی روشهای جایگزین برای یادگیری سنتی باشید. esfpها در محیطهای رسمی آکادمیک با مشکل مواجه میشوند. بنابراین بهتر است به سراغ روشهای دیگر مانند کارآموزی، کارورزی، دانشکدههای فنی یا برنامههای آموزشی در پلتفرمهای مجازی بروند.
- از درگیرشدن نترسید. شخصیت esfp به اجتناب از موقعیتهای ناخوشایند شهرت دارد، اما فرار از مشکلات اوضاع را بدتر میکند. بهجای اجتنابکردن از چیزهای ناخوشایند، با آنها مقابله کنید. مثبتاندیشی نباید بهانهای برای انکار واقعیت باشد. اینطور نیست؟
شما بگویید
شما ویژگیهای esfpها را دارید؟ کسی در اطرافیانتان esfp است؟ از زندگیتان به عنوان یک esfp یا تجربه برخوردتان با این افراد بگویید.