شرکت لینک اند کو، زیرمجموعه جیلی چین است و از مهندسی ولوو برای محصولات خود استفاده میکند. این مجموعه به عنوان یکی از برترین خودروسازان چین در زمینهی فناوری خودرو، برنامههای متنوعی برای تولید مدلهای اسپرت برقی و پلاگین هیبرید دارد.
لینک اند کو، سال ۲۰۱۶ شروع به کار کرد. این شرکت تا امروز موفق به تولید انبوه ۹ مدل خودرو شده است که به ترتیب ۰۱ تا ۰۹ نامگذاری شدهاند. فروش لینک اند کو، حدود ۲۵۰ هزار دستگاه در سال است و یکی از معدود خودروسازان چین با کیفیت ساخت و ایمنی نزدیک به استانداردهای اروپا محسوب میشود.
تنها خودروی سدان در سبد محصولات لینک اند کو، مدل ۰۳ است و دیگر تولیدات، همگی کراساور هستند. ظاهرا شرکت چینی، علاقهمند توسعهی خودرویی جدید در کلاس چهاردر GT است تا یک سدان پرشتاب و اسپرت نیز برای فروش داشته باشد.
نکست دی (Next Day) در نمای روبرو، ضمن وفاداری به زبان طراحی لینک اند کو، شباهتهایی به تولیدات پورشه دارد. نکست دی یک خودروی مفهومی با حجمدهی اغراقآمیز بدنه و خطوط برجسته است. چهاردر، با حالت پروانهای و خلاف جهت باز میشوند؛ به همین دلیل ستون وسط وجود ندارد. سقف پانورامیک تمام شیشهای نیز حس گلخانهای کابین را افزایش میدهد.
در نمای پشت، نکست دی نیز میتوان شباهتهایی به پورشه ۹۱۱ و پانامرا دید. حجمدهی سپر عقب و درپوش صندوق نیز، بسیار جذاب و اسپرت به نظر میرسد. این خودرو با نگاهی دقیق به آیرودینامیک ساخته شده و رینگهای دورنگ قرمز –سیاه با شیارهای مناسب برای هدایت هوا دارد.
برای کابین، فرمان کوچک و یوغی شکل با طرحی نزدیک به نمونهی موجود در تسلا S پلد دیده میشود. نمایشگر بزرگ لمسی، حالتی آویزان از داشبورد دارد؛ درحالیکه اطلاعات مورد نیاز راننده، روی نمایشگر وسط فرمان ارائه خواهد شد. داشبورد، با پهنای بسیار کم طراحی شده و عملا فاید کلیدهای فیزیکی است. سیستم نمایش اطلاعات روی شیشه و رانندگی خودران سطح سه برای نسخهی تولیدی از نکست دی، ارائه خواهد شد.
هنوز اطلاعات دقیقی از تواناییهای فنی نکست دی منتشر نشده است. این خودرو احتمالا با پیشرانهی پلاگین هیبرید تولید خواهد شد اما در صورت استقبال بازار، نسخهی تمام برقی نیز خواهد داشت. باتوجه به اشتراک فنی دیگر تولیدات لینک اند کو با خودروهای ولوو، میتوان احتمال داد سدان GT مرتبط با مدل مفهومی نکست دی نیز، پلتفرم و تجهیزات فنی مشترک با پولاستار ۱ یا پولاستار ۲ داشته باشد.