پرده اول…
برای اولین بار ارزش سهم تسلا به هزار دلار رسید و بنابراین این شرکت هماکنون از نظر ارزش بازاری توانسته تویوتا را پشت سر گذاشته و ارزشمندترین خودروساز دنیا لقب بگیرد.
این عملکرد در حالی به دست آمده که از زمان بازگشایی دوباره کارخانه تسلا در ماه پیش توسط ایلان ماسک حداقل شش نفر از کارکنان به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدهاند. همچنین تست کرونای یکی از کارکنان تسلا در کارخانه پانل خورشیدی کالیفرنیا مثبت اعلام شده است.
تسلا تا پایان سال ۲۰۱۹ تعداد ۴۸ هزار نفر کارمند داشته است. هنوز مشخص نیست که از زمان شیوع کرونا تاکنون چه تعداد از کارکنان این شرکت به کرونا مبتلا شدهاند. تسلا اطلاعاتی دراینباره منتشر نکرده و گفته اگر کارکنان احساس میکنند که علائمی شبیه کرونا داشته یا با افراد مبتلا به این ویروس تماس داشتهاند در سر کار حاضر نشوند.
خودروساز دیگر هم با مواردی از ابتلای کارکنان خود به کرونا روبرو بودهاند؛ و حالا که به نظر میرسد به خاطر بازگشایی مشاغل مختلف موج دوم کرونا در راه است احتمالاً وضعیت خودروسازان از این نظر بدتر هم خواهد شد. در شرکتهایی که دارای اتحادیههای کارگری هستند شاید فشار بیشتری برای بسته شدن دوباره کارخانههای تولید وجود داشته باشد؛ اما در تسلا چنین جیزی وجود نداشته و مشخص نیست که وضعیت آتی این برند چگونه خواهد بود.
ماسک در زمان سختگیریها و قرنطینه ناشی از شیوع کرونا به شدت به مقامات حمله کرد و آن را نقض قانون اساسی دانست. زمانی که تسلا کارخانه خود را تعطیل کرد ارزش سهام تسلا به پایینتر سطح در سال جاری رسید. در ماه فوریه ارزش سهام این شرکت به ۹۰۰ دلار هم رسیده بود و گفته میشد حتی ارزش سهام این برند بالاتر هم خواهد رفت؛ اما در ماه مارس این رقم به میانههای ۳۰۰ دلار افت پیدا کرد که یکی از دلایل آن شیوع گسترده کرونا بود.
اما همانگونه که گفته شد ماسک پس از کشوقوسهای فراوان و درگیریهایی که با مقامات محلی داشت کارخانه خود را بازگشایی کرد و از آن زمان تاکنون ارزش سهام این خودروساز بالا رفته است. البته انفجار اصلی درباره تسلا هفته پیش رخ داد زمانی که ماسک اعلام کرد سرانجام کامیون تسلا وارد خط تولید میشود. این شرکت همچنین به پیشرفت چشمگیر در تکنولوژی باتریها اشاره کرد. برای اولین بار هم اسپیس ایکس توانست انسان را به فضا بفرستد.
یکی از بزرگترین ویژگیهای ماسک توانایی او در هدایت توجه سرمایهگذاران از مشکلات کوتاهمدت به اهداف بلندمدت است. به این ترتیب خبرهایی همچون از دست دادن یک مدیر کلیدی یا تأخیرهایی در تولید محصولات تأثیر چندانی روی ارزش این خودروساز نخواهد داشت. همچنین میتوان گفت ارزش سهام تسلا احتمالاً با شیوع ویروس کرونا و ابتلای کارکنان نیز متوقف نخواهد شد.
پرده دوم…
ارزش سهام تسلا با رکوردی تاریخی به بالای هزار دلار به ازای هر سهم رسید.
سؤالی که در ذهن بسیاری از سرمایهگذاران است اینکه چرا؟!
این موضوع اکثراً به بیانیه منتشر شده توسط ایلان ماسک مربوط است. ماسک برنامههای این شرکت برای توسعه محصولات تجاری را اعلام کرده است.
اگرچه گسترش سبد محصولات موضوع مهمی برای یک خودروساز است اما مهم این است که سرمایهگذاران این موفقیت را درک کرده و راه را برای تحقق آن هموار نمایند.
دادهها نشان میدهند که تقاضا برای محصولات تسلا از یک سال پیش رو به فزونی گذاشته و برای یک سال بالا باقی مانده است. در محصولات گرانقیمتی همچون خودروها معمولاً فاصله قابلتوجهی بین ابراز علاقه مصرفکننده و قصد واقعی آن برای خرید وجود دارد. این تأخیر و فاصله میتواند از چند هفته تا چند ماه باشد.
به این معنی تقاضای بالای مشتریان که در ماههای گذشته دیدهایم باعث شده تسلا فروش بالایی را تجربه کند. این موج بالای تقاضا باعث شده سرمایهگذاران به تسلا ایمان داشته باشند و همچنان سهام این شرکت را بخرند.
مهمتر اینکه تیم مدیریتی تسلا مطمئن است تجارت اصلی این خودروساز به حد کافی قوی خواهد بود تا بتواند به محصولاتی همچون کامیون برسد.
اما آیا سهام تسلا واقعاً ۱۰۰۰ دلار ارزش دارد؟ هیچکسی نمیداند زیرا عملکرد بالقوه یک شرکت بسیار صفر و یکی است. برخی افراد میگویند احتمال دارد تسلا طی چند سال آینده از بازار خارج شود که دلیل آن افزایش رقابت و محصولات مشابه است. همچنین برخی افراد نیز معتقد هستند تسلا چند سال از رقبا جلو بوده و سلایق مشتریان را تغییر میدهد.
اما فعلاً یکچیز بهصورت قطعی دیده میشود و آنهم تقاضای بسیار بالای خریداران برای محصولات این شرکت است که همچنان نیز ادامه دارد…