دانشمندان به تازگی طرح بحثبرانگیزی را ارائه کردهاند تا از طریق پرواز جت ذرات میکروسکوپی معلق در هوا را به جو زمین برسانند و بتوانند با ایجاد سایه دمای قطب شمال و جنوب سیاره را پایین بیاورند. این طرح برخلاف ایدههای قبلی نه روی کل کره زمین بلکه فقط بر بخشهای نزدیک به قطب اثر میگذارد.
پژوهشگران در مقالهای که اخیرا در مجله Environmental Research Communications منتشر شده، میگویند طرح آنها قابل اجرا و نسبتا ارزان خواهد بود. این طرح از فناوری بحثبرانگیز «تزریق ذرات معلق به استراتوسفر» (SAI) استفاده میکند و قرار است دمای قطبهای زمین را سالانه دو درجه کم کند.
محققان میگویند تانکرهای سوخترسانی هوایی ارتش از جمله KC-135 و A330 MMRT نمیتوانند محموله کافی را به این ارتفاعات برسانند. در نتیجه، آنها از SAIL-43K به عنوان پرندهای مناسب برای این ماموریت یاد کردهاند. دانشمندان میگویند با 125 عدد از این پرندهها میتوان ابری از ذرات میکروسکوپی گوگرد دیاکسید را در ارتفاع 13 کیلومتر و عرض جغرافیایی 60 درجهای از قطب شمال و جنوب رها کرد.
سایه مصنوعی؛ راهکار محققان برای پایین آوردن دمای قطبها
با این کار، مناطقی مثل انکوریج در جنوب آلاسکا و دماغه جنوبی پاتاگونیا میتوانند به میانگین دمای قبل از دوره صنعتی شدن جهان برگردند. این مواد با حرکت آرام بادهای پرارتفاع به سمت قطب میروند و کمی روی زمین زیر خود سایه میاندازند.
این ماموریتها در نیمکره شمالی به راحتی میتوانند از روی تعداد زیادی فرودگاه از جمله فرودگاههای خود انکوریج بلند شوند که در عرض جغرافیایی 61.2 درجه قرار دارند. ولی در نیمکره جنوبی کار سختتر است چون مناطق مسکونی خاصی وجود ندارد. نزدیکترین فرودگاه مناسب برای انجام این کار در شیلی و آرژانتین قرار گرفتهاند که نزدیک دماغه جنوبی پاتاگونیا هستند.
پژوهشگران میگویند اجرای این طرح بهصورت سالانه حدود 11 میلیارد دلار هزینه برمیدارد. ولی این رقم تقریبا یک سوم هزینههایی است که در سایر روشها برای کاهش 2 درجهای دمای کل سیاره اجرا میشود. البته محققان اذعان کردهاند که مقایسه این روش با سایر روشها مثل مقایسه سیب و پرتقال است.
از سوی دیگر، در این مقاله گفته شده که انجام هر ماموریت با این روش میتواند معادل بیش از دو روز ترافیک هوایی تجاری در سال 2021 یا دو سوم ترافیک هوایی سالانه در فرودگاه کندی نیویورک باشد.