چندین ماه است که کاربران در کشورهای مختلف به اینترنت ماهوارهای استارلینک دسترسی دارند، اما هنوز محققان نسبت به آن کنجکاوند. حالا گروهی از پژوهشگران دیش استارلینک را کالبدشکافی کردهاند و به پردازنده و حافظهاش پی بردهاند.
این اولین باری نیست که با کالبدشکافی این دیش روبهرو میشویم، با این حال در کالبدشکافی اخیر اطلاعات بیشتری از سخت افزار و عملکرد این دیش در اختیارمان قرار گرفته. پژوهشگران دانشگاه «کاتولیک لون» بلژیک با جداسازی قطعات این دیش، به جزئیات مهمی دست پیدا کردهاند.
هدف اصلی از این پژوهش، اطلاع از نحوه راهاندازی و بارگذاری نرم افزار این دیش بود، اما منجر به کشفهای دیگری هم شد. پردازنده دیش استارلینک برای بارگذاری فریمور پس از بالا آمدن، از ۴ گیگابایت حافظه eMMC استفاده میکند. پژوهشگران در کنار این حافظه، توانستهاند به هستههای پردازشی این دیش هم دست پیدا کنند.
محققان همچنین یک چیپ را در این ترمینال پیدا کردهاند که با نام «عنصر امن» در دنیای فناوری شناخته میشود. این تراشه در آیفونهای اپل هم به چشم میخورد و نقش مهمی در امنیت گوشیهای هوشمند ایفا میکند. این چیپ حاوی کدهای مهم برای اعتبارسنجی بیومتریک امن است.
دیش استارلینک برای مدیریت دادهها و ارتباط با ماهوارههای اسپیس ایکس از پردازندهای با ۴ هسته Cortex-A53 استفاده میکند. این هستهها که مصرف انرژی پایینی دارند و ضعیف هم هستند، در سال ۲۰۱۲ توسط ARM معرفی شدند.
این هستهها بطور مستقل در پردازندهها استفاده میشوند یا اینکه در کنار هستههای قدرتمندتر Cortex-A57 در اختیار کاربران قرار میگیرند. در ترکیب دوم با طراحی big.LITTLE روبهرو هستیم. بنابراین دیش استارلینک هستههای قدیمی و ضعیفی دارد که البته انرژی کمی مصرف میکند. این هستهها در گوشیهای اقتصادی و پایینرده قدیمی استفاده میشدند.
محققان درباره عملکرد چیپ دوم این دیش مطمئن نیستند، اما به باور آنها اسپیس ایکس از دادههای ذخیره شده درون آن برای تایید و احراز هویت ترمینال کاربر استفاده میکند.
در حال حاضر اسپیس ایکس مشغول توسعه نسل دوم ترمینال خود است که به گفته مدیرعاملش، ایلان ماسک قیمت آن را از ۴۹۹ دلار به ۲۵۰ دلار کاهش میدهد.