حالا که به روزهای واپسین دولت دوازدهم نزدیک میشویم بحث قدیمی رجیستری تبلتها و به طور کلی دستگاههای سیمکارت خور، یک بار دیگر در کشور مطرح شده و با توجه به زمزمههایی که به گوش میرسد، احتمالا تا چند هفته دیگر این طرح بالاخره به مرحله اجرا میرسد.
بر اساس این طرح باید تمام دستگاههای سیمکارت خور اعم از تبلتها، ساعتهای هوشمند، دستگاههای مبدل تلفن ثابت به سیار، دستگاههای کارتخوان و ... به طرح رجیستری بپیوندند که این موضوع به اعتقاد دولت باعث کاهش میزان قاچاق و تنظیم بازار خواهد شد.
«امیر اسحاقی» دبیر انجمن واردکنندگان موبایل در رابطه با رجیستری تبلتها به میدونی میگوید که زمان رسمی اجرایی شدن این طرح، هنوز اعلام نشده اما زمزمههایی هست که از اول مرداد ماه شاهد آغاز فرآیند رجیستری تبلتها و به طور کلی «موبایلوارهها» در سراسر کشور باشیم.
به اعتقاد اسحاقی رجیستری تبلت دو مشکل تأمین بازار و تلاطم قیمت را در حوزه این دیوایسها برطرف خواهد کرد:
«همیشه درباره تأمین بازار و تلاطم قیمت در بازار نگرانیهایی وجود داشته، اما ما اعتقادمان بر این است که با رجیستری حداقل از نظر قیمت شاهد اتفاقات عجیبی در بازار تبلت نباشیم چرا که تبلتهایی که به صورت قانونی وارد میشوند از ارز نیمایی استفاده میکنند و از این بابت مشکل قیمتی نخواهند داشت. اما از منظر تأمین وقتی فعالان بازار میتوانند نیاز 15 میلیون گوشی در سال را به خوبی تأمین کنند، دیگر تأمین تبلت که نیازش به مراتب از موبایل کمتر است کار سختی نیست.»
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل نیاز بازار به تبلت را در طول سال چیزی حدود 2 میلیون دستگاه برآورد میکند و میگوید امسال به این دلیل که هم الزام قانونی سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز و هم الزام بودجه را داریم، قطعا بحث رجیستری تبلتها به نتیجه میرسد.
اسحاقی در پاسخ به این سؤال میدونی که آیا رجیستری تبلتها در نهایت به نفع مردم خواهد بود یا تأمینکنندگان، تصریح کرد که این موضوع یک بازی بُرد-بُرد خواهد بود که همه ارکان و همه آحاد ملت از آن نفع خواهند برد:
«این موضوع کاملا به نفع مصرفکننده است. چرا که اولا کالا به صورت قانونی وارد کشور میشود و در این حالت یک سری تستهای سلامتی را هم پاس میکند، مثلا تست اشعههای مخرب. کالاهای قاچاق این تستها را پشت سر نمیگذرانند که از لحاظ سلامتی مشکلات زیادی برای مردم میآفریند. نکته دوم اینکه در این شرایط برای کالایی که وارد میشود الزام دادن گارانتی حداقل 18 ماهه به وجود میآید. از لحاظ قیمتی هم چون قاچاقچیها از ارز آزاد استفاده میکنند اما واردکنندگان قانونی از ارز نیمایی، برای قیمت هم مشکلی پیش نخواهد آمد و قاچاق به میزان زیادی برچیده شده و بازار جدیدی به وجود میآید که در مجموع به نفع واردکنندگان و مصرفکنندگان خواهد بود.»
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل در مورد اینکه چرا طرح رجیستری تبلتها نمیتواند باعث افزایش قیمتها در بازار شود نیز اضافه کرد که اولا تأمینکنندگان بر اساس الزام قانونی سازمان حمایت یک سقف قیمت فروش معین دارند، و نکته بعدی اینکه شرکتهای فروش اقساطی تبلت که نقش کمکی در بازار دارند هم باید به فروش دیوایس قانونی و غیر قاچاق به مردم ملزم باشند که این دو مورد در نهایت به نفع مصرفکننده خواهد بود.
یکی از چالشهای تولیدکنندگان داخلی تبلت همیشه عدم امکان رقابت با محصولات چینی بوده و این موضوع یکی از دلایلی است که باعث شده کمتر برای ورود به بازار رغبت داشته باشند. با این وجود اسحاقی عقیده دارد که اگر طرح رجیستری تبلتها به درستی اجرا شود، در این صورت میتوان با کمک سرمایهگذاران خارجی بخش اعظم نیاز کشور به تبلت را با تولید داخلی برطرف کرد:
«اعتقاد ما همیشه بر این بوده که مسیر تولید کالای دیجیتالی در کشور باید از ساخت فیچرفون و تبلت عبور کند، چرا که در مقایسه با موبایل تکنولوژی ساخت خیلی پیچیدهای ندارند. این موضوع هم از لحاظ تعدادی برای کشورمان مقرون به صرفه است هم از نظر تکنولوژیکی. ما اخیرا در جلسه مشترکی که با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز داشتیم، به سرمایهگذاران تأکید کردیم که شرکای خارجی خود را با برداشته شدن تحریمها برای سرمایهگذاری در ایران ترغیب کنند. در این صورت ما میتوانیم 60 درصد نیاز تبلت کشور را در داخل تأمین کنیم.»
اسحاقی ابراز امیدواری میکند که در صورت برداشته شدن تحریمها، قطعا با کمک و سرمایهگذاری خارجیها شاهد اتفاقات بزرگی در بازار تبلت کشورمان خواهیم بود و مشکلی در زمینه تأمین نخواهیم داشت.
طرح رجیستری سالانه درآمدی بالغ بر ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای دولت به همراه دارد و با توجه به این موضوع، باید منتظر ماند و دید که طرح رجیستری تبلتها و موبایلوارهها تا چه میزان میتواند به افزایش این درآمد و جلوگیری از قاچاق کمک کند. نظر شما چیست؟ فکر میکنید رجیستری تبلتها چه پیامدهایی برای بازار کشورمان خواهد داشت؟