فرآیند روتین پشتیبانگیری از اطلاعات محققان در دانشگاه «کیوتو» ژاپن دچار مشکل شده و 77 ترابایت از دادههای مطالعاتی مربوط به 14 گروه پژوهشی را از بین برده است. بخشی از این اطلاعات قابل بازیابی است، اما بخشی از آن هرگز قابل برگرداندن نخواهد بود.
این اتفاق در بازه زمانی 14 تا 16 دسامبر (23 تا 25 آذر) افتاد و مهندسان در روز 25 آذر متوجه آن شدند. به گزارش وبسایت Bleeping Computer، دانشگاه کیوتو از ابرکامپیوترهای Cray استفاده میکند که پیشرفتهترین مدل آنها 122,400 هسته پردازشی دارد. اگرچه فعلا جزئیات دقیقی درباره این حادثه منتشر نشده، اما خطای فرآیند پشتیبانگیری ۳۴ میلیون فایل را حذف کرده است.
بخشی از اطلاعات قابل بازیابی نخواهد بود
دانشگاه کیوتو در بیانیهای میگوید به محض اطلاع از این اتفاق، فرآیند پشتیبانگیری را به حالت تعلیق درآورد. برآوردهای اولیه نشان میداد که حدود ۱۰۰ ترابایت داده گم شده، اما تحقیقات بعدی مشخص کرد که حجم اطلاعات از دست رفته ۷۷ ترابایت بوده است. بخش عمده این 14 گروه تحقیقاتی میتوانند قسمتی از دادههای خود را از بکاپها برگردانند، اما 4 گروه اطلاعات خود را برای همیشه از دست دادهاند.
دانشگاه حالا فرآیند پشتیبانگیری را به طول کامل متوقف کرده تا در سال 2022 از یک سیستم پشتیبانگیری جدید استفاده کند. هنوز مشخص نیست که اطلاعات چه گروههایی در این حادثه از دست رفته و این اطلاعات در چه زمینه و علومی بوده است.
ابرکامپیوترها ابزارهایی مفیدی برای انجام تحقیقات علمی و ذخیرهسازی اطلاعات آنها هستند. این کامپیوترها به مدلسازی در حوزههای مختلف مثل استخراج نفت، تغییرات اقلیمی و مکانیک کوانتوم کمک میکنند و قادرند صدها کوادریلیون عملیات را در هر ثانیه انجام دهند. در نتیجه موجب صرفهجویی عظیمی در وقت و هزینه پژوهشگران میشوند. اما این ابزارها هم مثل همه ابزارهای دنیا مشکلات خاص خودشان را دارند و اگر در استفاده از آنها دقت کافی لحاظ نشود، میتوانند چنین حوادثی را رقم بزنند.