اجناس چینی سالها است که راه ورود خود را به کشورمان باز کردهاند و در مقابل چشم تولیدکنندگان داخلی بازار کشور را قبضه کردهاند، حال به نظر میرسد نوبت به بازار خودرو رسیده است. چرا که سال گذشته میلادی پس از الجزایر، عراق و روسیه، ایران چهارمین مقصد صادراتی خودروهای تولید شده با برند چین بوده است.
بر اساس جدیدترین آمارهای منتشر شده، در سال ۲۰۱۲ میلادی الجزایر با ۱۴۹ هزار و ۸۰۰ دستگاه بیشترین خودروهای چینی را در جهان خریداری کرده است. دو کشور عراق با خرید ۹۰ هزار و ۱۰۰ دستگاه خودرو و روسیه با خرید ۸۹ هزار و ۷۰۰ دستگاه در رتبههای دوم و سوم این ردهبندی قرار دارند، سال گذشته میلادی ۷۷ هزار و ۸۰۰ دستگاه از خودروهای چینی به ایران صادر شد که البته بیشتر آن شامل خودروهای مونتاژ شده با برند چین در کارخانههای داخل کشور است. با مشاهده این آمار میتوان متوجه شد در شرایطی که خودروسازی کشور روزهای خوبی را پشت سر نمیگذارد، چینیها سرمایهگذاری عظیمی روی بازار خودروی کشور کردهاند؛ چرا که با کاهش تولید خودرو طی سال گذشته، جنب و جوش شرکتهای خودروسازی چین در داخل کشور هم بیشتر شده است.
البته پیش از انتشار این آمار هم بسیاری از کارشناسان از قبضه شدن بازار خودرو توسط محصولات چینی هشدار داده بودند. حال با توجه به شرایط صنعت خودروسازی کشور، به نظر میرسد این هشدارها از قبل جدیتر شدهاند.
کاهش شدید تولید خودرو، افزایش قیمت خودروهای داخلی، نیاز بازار به خودروهایی که حداقلهایی از تکنولوژی روز را داشته باشند و … باعث یادآوری هشدارهایی میشود که پیش از این نیز به گوش خورده بود، اما به غیر از مواردی که به آنها اشاره شد، کاهش تعرفه واردات خودرو و تهدید به صفر شدن آن در صورت عدم اجرای دستورالعمل شورای رقابت برای قیمتگذاری توسط خودروسازان نیز نگرانی جدیدی را ایجاد میکند؛ چرا که کارشناسان عقیده دارند در صورت کاهش تعرفه واردات خودرو، با توجه به افزایش نرخ ارز، واردات خودرو به سمت خودروهای درجه دو و سه چینی خواهد رفت، مسیری که با توجه به تجربههای دیگر صنایع به مقصد خوبی ختم نخواهد شد.
منبع : تین نیوز، روزنامهٔ دنیای اقتصاد.