در زمانهای نه چندان دور، بیشتر کاربران از رمزهای عبور ساده و ابتدایی برای حسابهای کاربری خود استفاده میکردند که به آسانی در ذهن ثبت میشدند. اما امروزه توصیه میشود تا افراد از رمزهای عبور پیچیده با کاراکترهای متعدد بهره بگیرند؛ مسئلهای که موجب افزایش محبوبیت سرویسهای مدیریت پسورد شده است.
چگونه پسوردهای ذخیره شده در کروم، فایرفاکس و اج را حذف کنیم؟
چگونه رمز عبورهای ذخیره شده در گوگل کروم اندروید را مدیریت کنیم؟
قلعه دیجیتال خود را بسازید؛ معرفی چند سرویس برای ساخت پسوردهای قدرتمند
پیشرفت و گسترش فناوری در ابعاد مختلف زندگی ما موجب ذخیرهسازی دیجیتال حجیم عظیمی از دادههای شخصی و بانکی در پلتفرمهای مختلف شده است. در چنین شرایطی دیگر نمیتوان به رمزهای عبور ساده اتکا کرد و بهرهگیری از موارد پیچیده جهت دستیابی به امنیت سایبری مطلوب، ضروری به نظر میرسد. در این میان، یک ابزار مدیریت پسورد مناسب میتواند به یادآوری آسان رمزهای عبور کمک کند و با سایتهای مختلفی تعامل داشته باشد؛ درحالی که خیال کاربران خود را نیز بابت امنیت دادهها آسوده خواهد کرد.
LastPass
سرویس LastPass یکی از محبوبترین عناوین در زمینه فعالیت خود محسوب میشود که بیشتر امکانات آن به صورت رایگان و بدون نیاز به خریداری حساب پرمیوم در اختیار کاربران قرار میگیرد. قابلیتهای این سرویس از طریق مرورگرهای مختلف قابل دسترس است و در نسخه پولی آن، ویژگیهای حرفهای به اشتراکگذاری ارائه میشود. البته نباید فراموش کنیم که وب سایت آن، در سال ۲۰۱۵ هک شد؛ اما همچنان توانسته است مشتریان بسیاری را در نزد خود نگه دارد.
ابزار مدیریت پسورد LastPass بیشتر مبتنی بر مرورگر است و افزونه اختصاصی آن در نرم افزارهای محبوب مانند کروم، فایرفاکس، سافاری، اپرا و اج قابل دریافت است. همچنین اپلیکیشن مجزا برای سیستم عاملهای اندروید، iOS و ویندوز فون منتشر شدها ست. استاندارد رمزگذاری AES 256 bit برای محافظت از اطلاعات کاربران مورد استفاده قرار میگیرد و فرایند احراز هویت چند مرحلهای (MFA) هم در میان لایههای امنیتی دیده میشود.
از قابلیتهای کلیدی دیگر سرویس گفته شده میتوان به پشتیبانی از تعداد نامحدود رمز عبور در حالت رایگان، همگامسازی میان چندین دستگاه مختلف، رمزگذاری سرتاسری برای به اشتراکگذاری دادهها، کیف پول دیجیتال برای ذخیرهسازی اطلاعات بانکی و پر کردن خودکار فرمهای پرداخت اشاره کرد.
Dashlane
سرویس Dashlane عملکردی فراتر از یک ابزار مدیریت پسورد از خود نشان داده است و خدمات مرتبط با شبکه خصوصی مجازی، اسکن دارک وب جهت بررسی نشت اطلاعات و تغییر خودکار رمزهای عبور را ارائه میدهد. متاسفانه اشتراک رایگان آن با محدودیتهایی همراه است و کاربران تنها میتوانند تا سقف ۵۰ رمز عبور را در آن ذخیره کنند و خبری از همگامسازی میان پلتفرمی نیست و تمامی امکانات تنها محدود به یک دستگاه میشود.
شرکت فرانسوی Dashlane فعالیت خود را از سال ۲۰۰۹ در زمینه مدیریت پسورد شروع کرده است و در حال حاضر برنامه اختصاصی آن در دسترس کاربران سیستم عاملهای ویندوز، مک اواس، اندروید و iOS قرار دارد. همچنین پلتفرمهای مبتنی بر لینوکس و کرومبوکها میتوانند از طریق افزونه تحت مرورگر از ویژگیهای سرویس مذکور بهرهمند شوند.
Bitwarden
وقتی پای ارائه امکانات به شکل رایگان در میان باشد، سرویس Bitwarden با فاصله بسیاری جلوتر از سایر رقبا قرار دارد و حتی میتواند LastPass را نیز پشت سر بگذارد. کاربران قادر خواهند بود تعداد نامحدودی رمز عبور را به صورت رایگان درون سرویس ذخیره کنند و قابلیت همگامسازی کراس پلتفرم هم در اختیار آنها قرار دارد. همچنین ابزار ساخت خودکار رمز عبور میتواند در انتخاب عبارتهایی با امنیت بالاتر به افراد کمک نماید.
اپلیکیشن Bitwarden اولین بار در سال ۲۰۱۵ برای سیستم عاملهای اندروید و iOS منتشر شد. شایان ذکر است که تنها عنوان متن باز در لیست، همین سرویس است و توانسته عملکرد بسیار مناسبی از خود در طی سالهای اخیر نشان دهد. ذخیره اطلاعات کارت بانکی، ثبت یادداشت ایمن، احراز هویت دو مرحلهای و نگهداری رمزهای عبور به صورت آفلاین از دیگر ویژگیهای رایگان برنامه هستند.
دستگاههای مبتنی بر ویندوز، مک و لینوکس نیز میتوانند از امکانات Bitwarden در کنار گوشیهای هوشمند، استفاده کنند. همچنین افزونه اختصاصی برای مرورگرهای کروم، فایرفاکس، اج، اپرا و سافاری منتشر شده است؛ البته برخی کاربران از مشکلات مرتبط با افزونه اج خبر دادهاند. متن باز بودن سرویس موجب شده است تا جامعه کاربری آن بتواند به یافتن ایرادات امنیتی و بهبود کلی آن کمک چشمگیری کند.
1Password
1Password در ابتدا به عنوان ابزار مدیریت پسورد برای رایانههای مک در سال ۲۰۰۵ معرفی شد و درحال حاضر اپلیکیشن آن در اختیار کاربران ویندوز، اندروید و iOS هم قرار دارد. همچنین دارای افزونه اختصاصی برای اغلب مرورگرهای محبوب است و بیش از ۱۵ میلیون نفر در سراسر جهان از امکانات آن استفاده میکنند.
اگرچه امکان استفاده از سرویس 1Password به صورت کاملاً رایگان وجود ندارد؛ اما کاربران با ساخت حساب کاربری در آن میتوانند از اشتراک آزمایشی ۳۰ روزه بهرهمند شوند. این ابزار میتواند به صورت خودکار اقدام به اسکن وب جهت یافتن نشتهای امنیتی کند و از قابلیت منحصر به فرد Travel mode استفاده میکند که افراد میتوانند از طریق آن اقدام به حذف موقت اطلاعات خود از پایگاه داده کنند و در آینده تنها با یک کلیک آنها را بازیابی نمایند.
Keeper
سرویس Keeper گزینهای مناسب برای استفادههای سازمانی است و قابلیتهای پیشرفتهای را در اختیار مشتریان خود قرار میدهد که میتواند نیازهای تیمهای بزرگ را پاسخگو باشد. همچنین افزونههای امنیتی مختلف آن قادر هستند به شخصیسازی امکانات جهت بهینهسازی برای کسب و کارهای گوناگون کمک کند.
همانطور که انتظار میرود، Keeper دارای طرح رایگان نیست اما کاربران میتوانند از ۱۴ روز اشتراک آزمایشی آن در سطح سازمانی استفاده کنند. هر کاربر میتواند کیف پول دیجیتال مخصوص به خود را داشته باشد و از فولدرهای اشتراکی با سایر اعضای گروه نیز بهرهمند شود. تعداد دستگاههای ثبت شده برای هر کاربر محدودیتی نخواهد داشت و میتوان به تاریخچهای از فایلها و رمزهای عبور دست پیدا کرد.
اپلیکیشن اختصاصی سرویس گفته شده برای سیستم عاملهای ویندوز، مک اواس، لینوکس، اندروید و iOS در دسترس است. همچنین افزونه مخصوص مرورگر آن نیز برای عناوین تحت هسته کرومیوم و فایرفاکس وجود دارد. پیامرسان رمزگذاری شده داخلی و جستجوگر خودکار دارک وب از سایر ویژگیهای کلیدی آن محسوب میشوند.