محققان به دنبال روشهای جدید تولید پلاستیک و همچنین مواد تازهای هستند تا کمتر به محیط زیست آسیب وارد شود. حالا پژوهشگران در چین پلاستیک جدیدی را به نمایش گذاشتهاند که تنها اگر یک هفته در معرض نور خورشید و اکسیژن قرار بگیرد، از بین میرود.
محققان دانشگاه «علم و فناوری هواژونگ» چین در هنگام کار روی یک نوع سنسور شیمیایی پیشرفته، به این ماده جدید برخورد کردند. مادهای که محققان توسعه دادهاند، یک نوار پلیمری نوین است که در واکنش به تغییرات PH، رنگش تغییر میکند. چنین فرایندی به علت ساختار مولکولی منحصر بهفرد این ماده امکانپذیر میشود.
زنجیرههای مولکولهای مونومر باعث رنگ قرمز عمیق این ماده میشوند و طی آزمایشهای صورت گرفته توسط محققان چینی، مشخص شد رنگ قرمز عمیق این نوار به سرعت از بین میرود و ماده پس از چند روز قرارگیری در معرض نور خورشید، تجزیه میشود. شکست پیوندها یکی از اهداف رایج محققان برای بازیافت پلاستیک به حساب میآید و توسعه ماده جدید میتواند تجزیه پلاستیک را سادهتر کند.
با توجه به اینکه ماده جدید تنها در یک هفته بطور کامل تجزیه میشود و اثرات زیست محیطی مخرب ندارد، نمیتوان از آن برای محصولاتی مانند بطریهای نوشابه یا کیسههای خرید استفاده کرد. این ماده در محیطهای تاریک و بدون اکسیژن پایدار است، بنابراین باید به سراغ استفادههای خاصتر رفت.
این ماده جدید میتواند در تجهیزات الکترونیکی انعطافپذیر یا گوشیهای هوشمند، جایی که پلاستیک در برابر هوا و نور ایزوله باشد، مورد استفاده قرار بگیرد. به گفته محققان، در چنین شرایطی ماده آنها میتواند تا سالها دوام بیاورد و پس از اینکه دیگر دستگاه قادر به استفاده نباشد، نابودی آن سادهتر از امروز خواهد بود.
پژوهشگران همچنان روی موارد استفاده بیشتر از این پلاستیک کار میکنند، با این حال تا ورود آن به دنیای واقعی و تجارت چند سالی فاصله داریم. نتیجه کار پژوهشگران در «Journal of the American Chemical Society» منتشر شده است.