اپل هفته گذشته در جریان کنفرانس WWDC 2022، از نسل جدید چیپهای سری M، تراشه M2 رونمایی کرد که نه تنها اینتل را تهدید میکند، بلکه خطری برای کسبوکار ویندوز مایکروسافت هم به حساب میآید و میتواند برای ردموندیها دردساز شود.
اپل دو سال پیش در جریان کنفرانس WWDC 2020 مهاجرت از پردازندههای اینتل به سمت اپل سیلیکون را رسما اعلام کرد. پس از این اتفاق شاهد معرفی چیپ M1 و انواع مختلف و پیشرفتهتر آن تا M1 اولترا بودیم. حالا هم تراشه M2 اپل از راه رسیده تا با مک بوک ایر و مک بوک پرو 13 اینچی جدید در بازار خودنمایی کند و البته سهم سازندهاش را در بازار کامپیوترها افزایش دهد.
تراشه جدید اپل نسبت به نسل قبلیاش تا 25 درصد ترانزیستور بیشتری دارد و پهنای باند آن هم 50 درصد افزایش را به نسبت به M1 تجربه کرده که عملکرد بالاتر را نوید میدهد. این موضوع اگرچه به نفع اپل است، اما تجارت مایکروسافت را تهدید میکند.
افزایش سهم اپل در بازار با تراشه M2
به گفته یکی از تحلیلگران شرکت «گارتنر» به نام «میکاکو کیتاگاوا»، اپل میتواند با M2 سهمش را در بازار افزایش دهد. سهم اپل در سال 2021 از فروش جهانی PC برابر 7.9 درصد بود، در حالی که ویندوز 81.8 درصد بازار را در اختیار داشت. اگرچه با اختلاف سهم چشمگیری روبهرو هستیم، اما انتظار میرود اپل رفته رفته سهمش را در بازار افزایش دهد و در سال 2026 به 10.7 درصد برساند.
دلیل این موفقیت اپل مستقیما به تراشههای اختصاصی برمیگردد. مکهای مجهز به اپل سیلیکون نه تنها قدرت بالایی در اختیار کاربران قرار میدهند، بلکه شارژدهی مناسبی هم دارند و میتوانند ساعتها کاربران را همراهی کنند.
با معرفی تراشههای اختصاصی، کسبوکار مک اپل روند صعودی به خودش گرفت و رشد 23 درصدی را در سال مالی 2021 تجربه کرد تا میزان فروش آنها به بیش از 35 میلیارد دلار برسد. در فصل اول 2022، فروش مکها رشدی 14 درصدی را تجربه کرد که بالاتر از هر محصولی سخت افزاری اپل در این بازه زمانی محسوب میشود.
این رشد بازار، قطعا به ضرر مایکروسافت تمام میشود چرا که درآمد ردموندیها از ویندوز مربوط به فروش لایسنس به شرکتهایی مانند دل، اچپی، لنوو و سایر سازندگان میشود. در حقیقت این سیستم 7.5 درصد از کل درآمد مایکروسافت و 11 درصد سود آن را تشکیل میدهد. بنابراین با افزایش فروش مکها، کاربران کمتری به سوی کامپیوترهای ویندوزی میروند.
البته همه چیز به مصرفکننده عادی مربوط نمیشود و بخشی از درآمد ویندوز مربوط به فروش لایسنس به کسبوکارها و سازمانها بدست میآید؛ جایی که اپل در ماههای اخیر توانسته در آن خودی نشان دهد.
کسبوکارها با معرفی مکهای مجهز به تراشههای M1 بخاطر پشتیبانی نرم افزاری محتاطانه به سمت آنها رفتند، اما با گذر زمان شرکتهای بیشتری برنامههایشان را برای آنها بهینه کردند؛ از ادوبی گرفته تا مایکروسافت. حالا با معرفی نسل جدید M2 انتظار میرود بهینهسازیها سرعت بیشتری به خودشان بگیرند.
اگرچه شاید در آینده شارژدهی و عملکرد کامپیوترهای ویندوزی به پای مکهای M2 برسد، اما اپل باز یک برگ برنده دارد: هماهنگی بینظیر میان سخت افزار و نرم افزار و امکان عرضه لپتاپهای ارزانقیمت اما همچنان قدرتمند. این موضوع را در دنیای گوشیهای هوشمند با معرفی چندین نسل آیفون SE دیدهایم، بنابراین شاید روزی با مک بوک SE هم روبهرو شویم تا جنگ میان مک و ویندوز بیش از پیش بالا بگیرد.
در نهایت آنطور که از شواهد به نظر میرسد، اپل با تراشههای M به افزایش سهمش در بازار مصرفکنندگان عادی و تجاری ادامه میدهد و تهدید مکها برای مایکروسافت روزبهروز بیشتر میشود. البته این احتمال هم وجود دارد که مایکروسافت با پردازندههای مبتنی بر ARM، بتواند با این روند مقابله کند، البته حتی در اینصورت هم باز ردموندیها چند سال از اپل عقبتر خواهند بود.