تسلا مدل ۳ سومین خودروی تولید انبوه این خودروساز آمریکایی به شمار میرود. مدل ۳ از اواخر سال ۲۰۱۷ راهی خط تولید شد. قبل از این محصول نیز شاهد عرضه سدان تسلا مدل S و شاسیبلند مدل X بودهایم. البته شاید برخی از عزیزان بدانند که تسلا مدل ۳ تاریخچهای نسبتاً گیجکننده داشته است.
تسلا همانند خودروسازان عادی نبوده و نخواهد بود. تفاوت واضح این شرکت به ساخت انحصاری خودروهای الکتریکی مربوط میشود اما دلایل دیگری هم وجود دارند که خاص بودن این برند را نشان میدهند. برای مثال ضربالاجلها و تاریخهای تعیین شده برای معرفی یا تولید یک محصول توسط تسلا همواره تغییر مییابند و به همین خاطر است که تأخیرهای متعددی را شاهد هستیم. نکته گیجکننده دیگر این است که تسلا معمولاً محصولات خود را همانند سایر خودروسازان با تغییرات مشخص مربوط به نو شدن سال میلادی عرضه نمیکند. شاید در طول یک سال چندین بهروزرسانی توسط تسلا انجام شود و قیمت محصولاتش نیز افزایش یابد. حتی فرایند خرید محصولات این خودروساز آمریکایی هم متفاوت است.
اتوبلاگ می گوید تسلا صنعت خودرو را تغییر داده است. سدان مدل S ثابت کرد خودروهای الکتریکی میتوانند حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشند و شبکه سوپرشارژر نیز باعث شد سفرهای طولانی با این خودروها به واقعیت تبدیل شود. تسلا مدل ۳ مزیتهای حملونقل الکتریکی را برای افراد بیشتری میسر ساخته و در چند سال اول عرضه این خودرو رقیب مستقیمی برای آن وجود نداشت. امروز تسلا مدل ۳ یکی از بهترین خودروهای الکتریکی بازار است اما رقبا فاصله خود را کمتر و کمتر میکنند. از جمله این خودروها میتوان به هیوندای آیونیک ۵، کیا EV6 و فورد موستانگ مک ای اشاره کرد. اگرچه محصول تسلا خالی از عیب نیست اما مزیتهای زیادی نیز دارد.
کابین و تکنولوژی
کابین این خودرو طراحی مینیمال و مدرن را با یکدیگر نشان میدهد. تنها یک فرمان و نمایشگر بزرگ ۱۵ اینچی در داشبورد دیده میشوند و چیزی که جلبتوجه میکند نبود دکمهها و سوئیچهای مرسوم است. تنها دو انتخاب برای رنگ کابین وجود دارد: مشکی یا مشکی و سفید. پوشش داخلی نیز از نوع چرم مصنوعی وگان است. صندلیهای جلو کمی سفت و تخت هستند و شاید باعث شوند در سفرهای طولانی احساس ناراحتی به سرنشین دست بدهد. همچنین خبری از گرمکن و سردکن برای صندلیها نیست.
تقریباً تمامی عملکردهای کابین از طریق نمایشگر لمسی مرکزی صورت میپذیرد و کاربران جدید برای آشنا شدن با منوها و تنظیمات به زمان بیشتری احتیاج خواهند داشت. غربیلک فرمان دارای دو بخش کنترلی بوده که مواردی همچون تنظیم آینهها، صدا، کروز کنترل و… را انجام میدهد. حتی پس از صرف زمان برای آشنا شدن با ویژگیها و عملکردهای خودرو، کاربردهای سادهای همچون تنظیم دمای کابین نیازمند تمرکز راننده و بنابراین چشم برداشتن از جاده خواهد بود. البته کنترلهای صوتی متنوعی نیز وجود دارند که میتوان از آنها استفاده کرد.
ناوبری خودرو بر دادههای گوگل تکیه دارد و بنابراین شما جدیدترین نقشهها و اطلاعات را خواهید داشت اما اگر در منطقهای باشید که پوشش دادههای نداشته باشد با محدودیت دسترسی مواجه خواهید شد. نبود اپل کارپلی یا اندروید اتو هم شما را کمی ناامید خواهد کرد. اگر میخواهید از گوشی خود به عنوان پخشکننده موسیقی استفاده کنید مجبور به استفاده از بلوتوث خواهید شد. تسلا همچنین چندین سرویس و بازی اینترنتی را در دسترس قرار میدهد که در زمان شارژ خودرو میتواند شما را سرگرم کند.
از نظر تکنولوژی نقاط ضعف زیادی در تسلا مدل ۳ وجود دارد اما قطعاً جای بهبود وجود دارد. تسلا پیشتاز بهروزرسانی از راه دور بوده و این امر نه تنها برای رفع مشکلات خودروها صورت میگیرد بلکه با استفاده از آن میتوان ویژگیهای جدید و حتی پرفورمنس و شعاع حرکتی بیشتر را نیز به خودرو افزود. این کار بسیار بهتر از مراجعه به نمایندگیها خواهد بود.
ابعاد و فضای بار
تسلا مدل ۳ تقریباً ابعادی مشابه بی ام و سری ۳ سدان دارد و فضای مشابهی را نیز برای سرنشینان ارائه میکند. سرنشینان قدبلند فضای سر و پای کافی در صندلیهای عقب خواهند داشت و حس جادار بودن خودرو با سانروف پانورامیک بیشتر میشود. در داخل دربها نیز فضای ذخیرهای بزرگی وجود دارد که میتوان از آن استفاده کرد. علیرغم صندوقعقب نسبتاً کوچک ۳۴۸ لیتری، تسلا مدل ۳ میتواند حجم سورپرایز کنندهای از وسایل را در خود جای دهد. صندلیهای عقب نیز تا میشوند تا بتوانید وسایل بیشتر و بزرگتری را حمل کنید. از آنجایی که خبری از پیشرانه درونسوز نیست بنابراین در بخش جلو نیز فضای ذخیرهای ۷۶ لیتری وجود دارد.
مشخصات عملکردی و شعاع حرکتی
تا زمان نگارش این مقاله سه نسخه از این خودرو را میتوان انتخاب کرد. مدل پایه از نوع دیفرانسیل عقب بوده و دو مدل دیگر هم نیرو را به تمامی چرخ ها منتقل میکنند که شامل مدلهای برد بلند و پرفورمنس هستند. مدل پایه شعاع حرکتی تخمینی ۴۳۸ کیلومتری دارد و در عرض ۵.۸ ثانیه از سکون به سرعت ۹۶ کیلومتر در ساعت میرسد. این خودرو از شارژر ۷.۶ کیلوواتی سود میبرد و حداکثر توانایی سوپرشارژر ۱۷۰ کیلووات را ارائه میکند.
تسلا مدل ۳ برد بلند قویتر بوده و برای رسیدن از سکون به سرعت ۹۶ کیلومتر در ساعت به ۴.۲ ثانیه زمان نیاز دارد. این خودرو شعاع حرکتی ۵۷۶ کیلومتری دارد. شارژر فابریک این خودرو از نوع ۱۱.۵ کیلوواتی بوده و توانایی ماکزیمم شارژ ۲۵۰ کیلوواتی را دارد. نهایتاً به مدل پرچمدار پرفورمنس با قیمت ۶۳ هزار دلار میرسیم که شعاع حرکتی ۵۰۷ کیلومتری و صفر تا ۹۶ کیلومتر در ساعت ۳.۱ ثانیهای جزو مشخصات آن به شمار میروند. این خودرو از سختافزار شارژ مشابه مدل برد بلند استفاده میکند.
پرداختن به تاریخچه تسلا مدل ۳ شما را گیج خواهد کرد زیرا بهروزرسانیهای زیادی برای این خودرو انجام شده و برخی از آنها مربوط به مدلهای قبلی بودهاند. برای مثال در سال ۲۰۲۱ مدل استاندارد رنج پلاس که قبلاً با نام میدرنج باتری شناخته میشد کلاً حذف شد و جای خود را به مدل پایه کنونی دارد. همچنین شعاع حرکتی هم از ۴۲۳ به ۴۳۸ کیلومتر رسید.
در سال ۲۰۱۹ تسلا مدل ۳ استاندارد رنج با شعاع حرکتی ۴۰۲ کیلومتری و به عنوان جایگزین ارزانقیمتتر معرفی شد اما این خودرو عمر کوتاهی داشت. همچنین با بهروزرسانی صورت گرفته قدرت این مدل ۵ درصد افزایش یافت و شعاع حرکتی نسخه برد بلند هم از ۴۹۹ به ۵۱۸ کیلومتر رسید. در سال ۲۰۱۸ این خودرو پذیرای عضو جدیدی با نام پرفورمنس بود که شعاع حرکتی ۴۱۸ کیلومتری داشت. در سال ۲۰۱۷ که شاهد عرضه تسلا مدل ۳ بودیم تنها نسخه برد بلند دیفرانسیل عقب با شعاع حرکتی ۴۹۹ کیلومتری قابل انتخاب بود. همانند اکثر خودروهای الکتریکی، تسلا مدل ۳ نیز تحت تأثیر هوای سرد قرار میگیرد. شعاع حرکتی این خودرو در هوای سرد کاهش خواهد یافت و زمان شارژ آن بیشتر خواهد شد. مالکان همچنین در طول شب شاهد کاهش شعاع حرکتی خودروی خود خواهند بود زیرا انرژی خودرو برای گرم نگهداشتن باتری صرف میشود.
سواری و شتاب گیری
شتاب گیری این خودرو بسته به مدلهای گوناگون فرق میکند اما حتی مدل پایه نیز سریعتر از اکثر نیازهای رانندگان خواهد بود. نسخه پرفورمنس این خودرو فوقالعاده سریع است. این سرعت و شتاب میتواند سرنشینان را بترساند ولی در رانندگی نرمال شاهد شتاب گیری نرم و بیوقفه خواهیم بود چراکه خبری از دندههای گیربکسهای عادی نیست.
کاهش سرعت در تسلا مدل ۳ چیزی است که با خودروهای درونسوز فرق میکند. زمانی که پای خود را از روی میدونی گاز بردارید پیشرانههای الکتریکی به ژنراتور تبدیل میشوند و از کاهش سرعت برای شارژ دوباره باتریها استفاده میکنند. افرادی که برای اولین بار پشت فرمان خودروهای الکتریکی مینشینند باید استایل رانندگی خود را با این ویژگی تنظیم کنند اما این کار سختی نخواهد بود. اگر حداکثر حالت احیا را انتخاب کنید خودرو میتواند بدون نیاز به لمس میدونی ترمز متوقف شود. این رانندگی تک میدونیی یکی از محبوبترین جنبههای رانندگی با خودروهای الکتریکی است.
پایداری تسلا مدل ۳ در سر پیچها به کمک مرکز ثقل پایین به دست میآید چراکه بخش اعظم وزن خودرو به باتریهای نصب شده در زیر کف خودرو مربوط میشود. لاستیکهای چهارفصل نیز چسبندگی کافی برای رانندگی در مسیرهای پر پیچ و خم را فراهم میکنند اما سیستم کنترل پایداری حساس تسلا باعث محدود شدن هیجان رانندگی خواهد شد. افرادی که به دنبال لذت بیشتر در سر پیچها هستند باید مدل پرفورمنس را انتخاب کنند که با ترمزهای بهتر، سیستم تعلیق اسپرت و حالت رانندگی اسپرت و پیست محور عرضه میشود.
از نظر راحتی باید گفت سواری تسلا مدل ۳ خشک بوده و میتواند در مسیرهای ناهموار کمی ناهنجار و عصبی حس شود. نبود پیشرانه بنزینی باعث شده کابینی بسیار ساکت فراهم شود اما همین موضوع میتواند باعث تمرکز سرنشین روی صداهای باقیمانده شود. صدای جاده را میتوان در کابین شنید و در زمان عبور از دستاندازها نیز صدای عجیب “بوم” به گوش میرسید اما در کل کابین این خودرو ایزوله خوبی دارد. آنچه نگرانی بیشتری را در پی خواهد داشت صداهای زیادی است که از پانلهای داخل کابین به گوش میرسند. پس از کارکرد چند هزار کیلومتری، این صداها باعث میشوند تسلا مدل ۳ شبیه وانتهای ۳۰ ساله به نظر برسد.
قیمت
خرید محصولات تسلا فرایند متفاوتی دارد زیرا شما نمیتوانید مستقیماً راهی نمایندگی شده و یکی از آنها را انتخاب کنید. در واقع شما فرایند خرید را با سفارش آنلاین یا مراجعه به شوروم های تسلا شروع میکنید. قیمتهای درج شده در پیج سفارش تسلا معمولاً با عبارت “صرفهجویی بالقوه” که از قیمت خرید کسر خواهد شد نمایش داده میشود. این صرفهجوییها شامل مشوقهای مالیاتی مربوط به خرید خودروهای الکتریکی است.
در زمان نگارش این مقاله، تسلا مدل ۳ پایه دیفرانسیل عقب بهای ۴۷ هزار دلاری دارد. سیستم خودران کامل تسلا هم با ۱۲ هزار دلار در دسترس است که ما توصیه میکنیم آن را انتخاب نکنید. مدل ۳ برد بلند چهار چرخ محرک با قیمت پایه ۵۶ هزار دلاری عرضه میشود و برای مدل پرفورمنس باید ۶۳ هزار دلار کنار بگذارید.
امتیازات ایمنی و سیستمهای کمکراننده
تسلا مدل ۳ از زمان حضور در تستهای تصادف توانسته بالاترین امتیازها را از موسسه ملی ایمنی ترافیک بزرگراهی آمریکا دریافت کند. همچنین از سال ۲۰۱۹ به بعد نیز موسسه بیمه ایمنی بزرگراهی آمریکا بالاترین امتیاز ایمنی خود را به این خودرو اعطا نموده است.
اتوپایلوت استاندارد و سیستم خودران کامل سفارشی تسلا جزو برجستهترین ویژگیهای تکنولوژیک این خودرو هستند اما باید دانست این سیستمها همچنان به توجه و دخالت راننده نیاز دارند. اتوپایلوت اساساً ترکیبی از کروز کنترل تطبیقی و دستیار فرمان و حفظ خودرو بین خطوط است. این سیستم از میزان خستگی راننده در سفرهای طولانی میکاهد اما راننده هر لحظهای میبایست آماده کنترل خودرو باشد. سیستم خودران کامل تسلا جنجالهای زیادی به پا کرده و برخلاف نام خود به توجه راننده نیاز دارد. برخی مشتریان تسلا به عنوان تست کنندههای بتا این سیستم انتخاب شدهاند و البته نظرات بسیار متفاوتی دارند. یکی دیگر از ویژگیهای تسلا مدل ۳ حالت احضار است که با استفاده از آن خودرو از راه دور به نزدیکی مالک هدایت میشود.
نقاط قوت و ضعف تسلا مدل ۳ | |
نقاط قوت | نقاط ضعف |
شعاع حرکتی مناسب | سواری خشک |
شتاب گیری بسیار سریع | صدای زیاد کابین |
کابین جادار | کیفیت ساخت سؤالبرانگیز |
شبکه سوپرشارژر بیرقیب | نمایشگر پرتکننده حواس راننده |
امتیازات ایمنی بالا | فقدان اپل کارپلی و اندروید اتو |