بلای جان طبیعت: رویت توده عظیم متان در استان فارس

بلای جان طبیعت: رویت توده عظیم متان در استان فارس

در این دوره از کنفرانس بین‌المللی اقلیم سازمان ملل متحد، وب‌سایت بلومبرگ در یک همکاری با شرکت نظارت بر انتشار گازهای گلخانه ای جی‌اچ‌جی‌ست، به طور انحصاری تصاویر ماهواره‌ای جدیدی را از انتشار گاز متان در سراسر جهان منتشر می‌کند.

در همین راستا، تصاویر جدیدی مبنی بر انتشار گاز متان در نزدیکی یک تأسیسات سوخت فسیلی، در نقطه‌ای دورافتاده از استان فارس، منتشر شده است. شرکت جی‌اچ‌جی‌ست، تشکیل این ابر متانی را به بخش نفت و گاز مرتبط می‌داند و با بررسی‌های صورت گرفته در این راستا، سرعت انتشار متان را ۷۹۵ کیلوگرم در ساعت تخمین زده است.

به گفته این نهاد نظارتی، مقامات شرکت ملی نفت ایران به ایمیلی که در این خصوص خارج از ساعات اداری ارسال شده بود، پاسخ فوری نداده‌اند.

انتشار متان در حوالی ایستگاه تقویت فشار گاز ارسنجان-خیرگو رخ داده است. این سایت دارای سه کمپرسور برای تقویت فشاز گازی و ارسال روزانه 110 میلیون متر مکعب گاز به تهران با 1050 کیلومتر فاصله در شمال آن است و جهت افزایش ظرفیت انتقال در فصول سرد تعبیه شده است.

 گزارش هفته گذشته نهاد گلوبال انرژی مانیتور حاکی از  آن است که تنها ۳۰ شرکت سوخت فسیلی، تولیدکننده حدوداً نیمی از گازهای گلخانه‌ای جهان در بخش انرژی هستند؛ در این بین، شرکت ملی نفت ایران با تولید معادل 495.6 میلیون تن گاز کربن‌دی‌اکسید، در صدر لیست قرار دارد. پس از شرکت نفت ملی ایران به ترتیب شرکت گازپروم روسیه و چاینا انرژی چین با تولید معادل 344.4 و 302.4 میلیون تن در رده‌های دوم و سوم قرار دارند.

این در حالی است که چندی پیش ناسا در گزارشی از تشکیل توده‌ای از گاز متان به ابعاد نزدیک به پنج کیلومتر در جنوب تهران خبر داد. به گفته ناسا این ابر متانی غول‌آسا به یکی از نواحی دفع زباله تهران مرتبط بوده است. بر اساس این گزارش، ناسا تاکنون بیش از 50 نقطه در جهان را به عنوان منشأ انتشار گاز متان معرفی کرده که جنوب تهران یکی از آن نقاط است.

انتشار این خبر با تکذیب گزارش ناسا و واکنش عجیب شهردار تهران، علیرضا زاکانی، روبرو شد:

«هنوز از سوی دستگاه‌های بالادستی چیزی به ما اعلام نشده است و البته ناسا همه چیزش دروغ است و این هم دروغ است.»

در این خصوص، حسین حیدریان، معاون پردازش و دفع سازمان پسماند شهرداری تهران به اکو ایران گفت: «در مرکز آراد کوه 60 سال است که زباله‌ها پردازش و دفن می‌شوند و اگر به ایجاد ابر متان بود، در این مدت نیز باید این ابر دیده می‌شد.»

وی در ادامه افزود: «در گذشته ما در آراد کوه دفن مطلق داشتیم که از دهه 80 میزان دفن مطلق کاهش داشته و در حال حاضر بیشتر زباله‌هایی که به آراد کوه می‌رسد، پردازش می‌شود و بخش آلی زباله نیز را به صورت هوازی تبدیل به  کربن‌دی‌اکسید می‌کنیم و تولید متان به اندازه‌ای نیست که ابری ایجاد کند.»

در این بین پیام جوهرچی، معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌ زیست در این رابطه توضیح داده است که مراکز دفن قدیمی به طور قطع قابلیت دفع متان را دارند و نمی‌توان این موضوع را حاشا کرد. وی در مورد عکس ناسا افزود که حجم مشاهده شده در آن مکان مشکوک است.

حدود 30 درصد از گرمایش زمین به سبب انتشار گاز متان است که ممکن است ناشی از استخراج یا حمل و نقل سوخت فسیلی، یا پسماند و زباله باشد. این گاز گلخانه‌ای قوی که 84 برابر بیشتر از دی‌اکسیدکربن در گرمایش اتمسفر قدرت دارد، به طور معمول به دنبال تولید نفت یا زغال‌سنگ ایجاد می‌شود و اگر زیرساخت مناسبی برای عرضه متان به بازار وجود نداشته باشد، به ناچار در جو رها می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی از اپراتورهای نفت و گاز خواسته است تا تمامی تخلیه‌های غیراضطراری متان را متوقف کنند.

افزودن دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

HTML محدود

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
2 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.