بزرگترین ابرکامپیوتر جهان که میتواند در هر ثانیه، بیش از ۲۰۰ میلیون میلیون عملیات را انجام دهد برای اولین بار روشن شده است. این ابرکامپیوتر که ۱۵ میلیون پوند یا ۱۹.۵ میلیون دلار ارزش دارد، با یک میلیون هستهی پردازنده ی خود، طوری طراحی شده که عملکرد مغز انسان را شبیه سازی کند.
این ابرکامپیوتر بیشتر از هر ماشین دیگری در دنیا قادر است همانند رشته های عصبی مغز انسان فعالیت کند. نحوهی فعالیت آن به قدری شبیه مغز آدمی است که میتواند دانشمندان یاری دهد که درک بهتری نسبت به تاثیرات بیماری های عصبی نظیر پارکینسون پیدا کنند.
محققان دانشگاه منچستر بیش از ده سال برای ساخت این ابرکامپیوتر که SpiNNaker نام گرفته وقت صرف کردهاند و ۱۰۰ قطعهی جدا شدنی یا قابل حمل آنها را سرهم نمودهاند. تمامی این قطعهها به نوعی طراحی شدهاند که نورون ها یا عصب های ذهن انسان را شبیه سازی کنند.
پروفسور استیو فوربر درباره این ابرکامپیوتر میگوید:
«SpiNNaker در واقع نحوهی عملکرد متفاوتی برای ابرکامپیوتر ها پیش بینی کرده است. ما ماشینی ساختهایم که همانند یک کامپیوتر سنتی عمل میکند. هدف اصلی ما این بود که ابرکامپیوتری بهرهمند از یک میلیون هستهی پردازنده طراحی کنیم که بتواند همانند مغز انسان عمل کند. اکنون ما به هدف خود رسیدهایم و این مسئله هیجان انگیز است.»
نورون های بیولوژیکی در واقع سلول های عادی مغز هستند که در سیستم عصبی با استفاده از انرژی الکتریکی به ایجاد ارتباط با یکدیگر یا بدن میپردازند.
کامپیوترهایی که بر اساس اعصاب مغز ساخته میشوند، در واقع از سیستم های کامپیوتری بسیار عظیم استفاده میکنند که شامل مدارهای الکتریکی میشوند و بدین شکل ارتباط سیستم عصبی مغز یا بدن انسان را شبیه سازی میکنند.
سازندگان چنین کامپیوترهایی هدف دارند تا میلیونها نورون بیولوژیکی را کنار هم جمع کنند و حال با ابرکامپیوتر SpiNNaker موفق شدهاند قدمی به هدف اصلیشان نزدیکتر شوند.