بایدو (Baidu)، غول فناوری چین از اولین کامپیوتر کوانتومی خود رونمایی کرد. نکته قابلتوجه اینکه تمام کاربران از طریق هر دستگاهی مانند گوشی موبایل خود میتوانند به این رایانه کوانتومی دسترسی داشته باشند. البته این رایانه فقط دارای 10 کیوبیت است که در مقایسه با سیستمهای پیشرفتهتر دانشگاههای برتر چین و شرکتهای غربی مانند گوگل و IBM نسبتا کم است.
به گزارش نشریه ساوت چاینا مورنینگ پست، این رایانه کوانتومی Qianshi نام دارد و از طریق برنامه بایدو در استورهای اپل، هواوی یا شیائومی میتوان به آن دسترسی داشت. کاربران میتوانند نرمافزار مربوطه را دانلود کرده و کار محاسباتی خود مانند آزمایش مدار کوانتومی را برای آن ارسال کنند.
قابلیتهای کامپیوتر کوانتومی بایدو
کامپیوتر کوانتومی Baidu از مواد ابررسانا برای کاهش دمای واحد پردازشگر کوانتومی (QPU) خود استفاده میکند که از این نظر عملکرد آن شبیه یک CPU در کامپیوترهای سنتی است.
«دوان رونیائو»، مدیر موسسه محاسبات کوانتومی بایدو درباره این رایانه کوانتومی توضیح میدهد:
«این اولین راه حل یکپارچه در جهان برای سختافزار و نرمافزار محاسبات کوانتومی محسوب میشود. این سیستم از طریق رایانه شخصی، گوشی و فضای ابری قابل دسترسی است. در حالی که کاربران میتوانند از راحتی چارچوب نرمافزاری ارائه شده توسط بایدو لذت ببرند، همچنین میتوانند سختافزار مناسبی را برای محاسبات خود انتخاب کنند.»
او در ادامه توضیح میدهد که قابلیتهای فنی اصلی این سیستم شامل انتگرالگیری، خودکارسازی و تصویرسازی میشود. همچنین این سیستم به استانداردسازی عملیات روزانه کمک میکند و بهرهوری آغازین تراشه آن برای محققان حداقل 100 برابر بهبود پیدا کرده است.
پیشرفت در زمینه سختافزار آن نیز فرصتهایی را برای کاربران تجاری و صنعتی فراهم میکند.
«پان جیانوی»، دانشمند برجسته کوانتومی دانشگاه علم و صنعت چین درباره این رایانه کوانتومی توضیح میدهد:
«ما قبلا با رایانههای کوانتومی که عملکرد آنها در مسائل خاصی از ابر رایانهها پیشی گرفتهاند، به برتری دست یافتهایم. پیشرفت بیشتر در این زمینه، مانند کامپیوترهای کوانتومی قابل برنامهریزی، به همکاری رهبران صنعت و محققان دانشگاهی نیازمند است.»
محاسبات کوانتومی کاربردهای زیادی دارد. برای مثال یک کامپیوتر کلاسیک در بیش از 100 هزار سال قادر خواهد بود تا یک الگوریتم رمز عبور تحت عنوان RSA را مشکلگشایی کند. بر اساس برآوردهای انجام شده، یک کامپیوتر کوانتومی این کار را فقط در یک ثانیه انجام میدهد.
به گفته دوان، مقیاس صنعتی محاسبات کوانتومی جهان تا سال 2031 به 116 میلیارد دلار خواهد رسید و بیشتر شرکتهای بزرگ جهان ظرف یک دهه آینده، با فناوری محاسبات کوانتومی سازگار خواهند شد.