تمام مواد آلی که در دنیا وجود دارند، توسط گونه دیگری از موجودات زنده که احتمالاً برای این کار تکامل یافتهاند، خورده میشوند. گیاهان، گوشتخواران، جلبکها، حشرات و باکتریها همگی توسط موجودات مختلفی مصرف میشوند، اما اکنون دانشمندان ارگانیسم جالبی را کشف کردهاند: اولین میکروب زنده که ویروس ها را میخورد.
با توجه به اینکه ویروسها در همه جا یافت میشوند، خوردهشدن آنها توسط ارگانیسمهای دیگر یک امر اجتنابناپذیر است. اما یک محقق با نام «جان دلانگ» از دانشگاه نبراسکا در لینکلن در پژوهش خود قصد داشت تا متوجه شود که آیا میکروبها بهطور فعال ویروسها را میخورند و آیا چنین رژیم غذایی میتواند از رشد فیزیولوژیکی و رشد جمعیت یک جامعه پشتیبانی کند یا خیر.
کشف اولین میکروب ویروسخوار جهان
دلانگ و تیمش برای آزمایش این فرضیه، نمونههایی از آب حوضچه را جمعآوری و میکروبهای مختلف آن را جدا کردند و سپس مقادیر زیادی کلروویروس ساکن آب شیرین که جلبکهای سبز را آلوده میکند، به آن اضافه کردند. تیم محققان تعداد ویروسها و سایر میکروبها را برای چند روز ردیابی کرد تا ببیند آیا ویروسها توسط این میکروبها خورده میشوند یا خیر.
به گفته آنها، یک میکروب خاص از گونه مژکداران که با نام «هالتریا» (Halteria) شناخته میشود، ویروسها را میخورد. در نمونههای آب این آزمایش که هیچ منبع غذایی دیگری برای مژکداران در آن وجود نداشت، جمعیت هالتریا در عرض دو روز حدود 15 برابر افزایش یافت، درحالیکه سطح کلروویروس آب 100 برابر کاهش پیدا کرد. همچنین در نمونههای کنترل بدون ویروس، تعداد میکروبهای هالتریا هیچ تغییری نکرد.
محققان در آزمایشهای بعدی خود، DNA کلروویروس را با رنگ دارای تشعشع برچسبگذاری کردند و متوجه شدند که سلولهای هالتریا شروع به درخشش میکنند. این امر یکبار دیگر تأیید کرد که Halteria واقعاً ویروس را مصرف میکند.
محققان با انجام این آزمایش، اصطلاح تازهای تحت عنوان «virovory» را ابداع کردند و هالتریا بهعنوان اولین میکروب ویروسخوار شناخته شده است. البته بعید بهنظر میرسد که این تنها مورد در جهان باشد و محققان قصد دارند به بررسی این پدیده، از جمله اثرات آن بر شبکههای غذایی و سیستمهای بزرگتر مانند چرخه کربن ادامه دهند.