انویدیا در کنفرانس GTC 2022 خود از محصولات زیادی رونمایی کرد. این کمپانی در این کنفرانس جزئیاتی درباره معماری گرافیکی جدید Hopper (هاپر) منتشر کرد، اولین پردازشگر گرافیکی (GPU) مبتنی بر این معماری به نام H100 را به نمایش گذاشت، پردازنده جدید Grace Superchip را معرفی کرد و از برنامهاش برای ساخت سریعترین سوپرکامپیوتر هوش مصنوعی دنیا به نام «Eos» پرده برداشت.
افزایش محبوبیت و کارایی هوش مصنوعی در یک دهه اخیر مزیتهای زیادی برای انویدیا به همراه داشته و این کمپانی هوش مصنوعی را با محصولاتش ادغام کرده تا پاسخگوی نیاز بازار باشد. انویدیا در کنفرانس خود به نوعی از سیستم یادگیری ماشینی با نام «Transformer» اشاره کرد که کاربردهای زیادی دارد و در بخشهای مختلفی از مدلهای زبانی تا سیستمهای پزشکی مانند Alphafold دیپمایند مورد استفاده قرار میگیرد.
تمام این موارد باعث شده تا این کمپانی بیش از پیش روی هوش مصنوعی و محصولات مرتبط با آن تمرکز کند و در طراحی معماریهای گرافیکی جدیدش برای دیتاسنترها، این موارد را مورد توجه قرار دهد. حالا این کمپانی از معماری گرافیکی جدیدی همراه با اولین GPU مبتنی بر آن رونمایی کرده است.
معماری هاپر و پردازشگر گرافیکی H100
انویدیا از کنفرانس GTC 2022 خود از معماری گرافیکی جدیدی به نام Hopper رونمایی کرد که برای سرعت بخشیدن به آموزش مدلهای Transformer روی گرافیک H100 بهینه شده و تا 6 برابر عملکرد سریعتری نسبت به نسلهای قبلی است. نسل چهارم انویدیا NVlink میتواند تا 256 گرافیک H100 را به یکدیگر متصل کند و تا 9 برابر پهنای باند بیشتری نسبت به نسل قبل در اختیار کاربران قرار دهد.
پردازشگر گرافیکی H100 از 80 میلیارد ترانزیستور بهره میبرد و اولین GPU با پشتیبانی از PCIe Gen5 محسوب میشود. این GPU از حافظه اختصاصی HBM3 استفاده میکند که پهنای باند 3 ترابایت بر ثانیه را به ارمغان میآورد. همچنین H100 با لیتوگرافی 4 نانومتری TSMC ساخته میشود. به گفته انویدیا، این GPU نسبت به نسل قبلیاش یعنی A100 در محاسبات FP32 ،FP16 و FP64 تا 3 برابر سریعتر است.
این کمپانی همچنین ادعا کرده که در آموزش مدلهای غولپیکر Transformer، پردازشگر گرافیکی جدیدش تا 9 برابر عملکرد بالاتری از خودش نشان میدهد و مدت زمان آموزشها از چندین هفته به چندین روز کاهش مییابد.
پردازنده Grace CPU Superchip
انویدیا در کنفرانس خود همچنین از یک پردازنده دیتاسنتر جدید به نام Grace CPU Superchip رونمایی کرد که شامل دو پردازنده با اتصال مستقیم جدید NVLink-C2C میشود. این پردازنده برای کامپیوترهای قدرتمند و کاربردهای هوش مصنوعی به همراه پردازشگرهای گرافیکی مبتنی بر معماری هاپر توسعه پیدا کرده است. از این پردازنده میتوان تنها با سیستمهای CPU یا سرورهای شتابدهنده مبتنی بر GPU استفاده کرد. Superchip از 144 هسته Arm و 1 ترابایت بر ثانیه پهنای باند مموری بهره میبرد.
هرکدام از پردازندههای Superchip از 72 هسته بهره میبرند و از طراحی مبتنی بر Neoverse با پشتیبانی از Arm v9 استفاده میکنند. انویدیا مدعی شده که این پردازنده در بنچمارک SPEC تا 1.5 برابر سریعتر از جدیدترین پردازندههای 64 هستهای EPYC شرکت AMD ظاهر شده است.
انویدیا و ساخت سریعترین سوپرکامپیوتر هوش مصنوعی دنیا
انویدیا در این کنفرانس همچنین به ساخت یک سوپرکامپیوتر هوش مصنوعی جدید با نام Eos اشاره کرد که با استفاده از معماری Hopper و 4600 پردازشگر گرافیکی H100 ساخته میشود. Eos که طبق ادعای سازندهاش سریعترین در جهان خواهد بود، قدرت هوش مصنوعی 18.4 اگزافلاپس را ارائه خواهد کرد.
این سیستم تنها برای تحقیقات داخلی انویدیا مورد استفاده قرار میگیرد و تا چندین ماه آینده فعالیتش شروع خواهد شد. به گفته انویدیا، Eos در هنگام اجرای وظایف مشابه سوپرکامپیوترها قدرت محاسباتی 275 پتافلاپس دارد که 1.4 برابر سریعتر از ابرکامپیوتر «سامیت» است.