در شرایطی که به معرفی وزرای جدید کابینه به مجلس شورای اسلامی نزدیک میشویم، برخی اخبار از تغییر و تحولات مدیریتی در سایپا حکایت دارد. برخی منابع آگاه طی چند روز گذشته از معرفی وزرای جدید کابینه در هفته جاری به مجلس شورای اسلامی خبر دادهاند. این در حالی است که همین منابع از تغییر محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر میدهند.
هرچند پیش از این یکی از نمایندگان مجلس عنوان کرده بود که شریعتمداری همزمان با بررسی استیضاح وی در مجلس، از سمت وزارت استعفا داده، اما این خبر در نهایت اواخر هفته گذشته از سوی شریعتمداری تکذیب شد. استیضاح وزیر صنعت بعد از خبر استعفای او در مجلس به تعویق افتاد. این در شرایطی است که هماکنون خبر میرسد وی یکی از گزینههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواهد بود. آنچه مشخص است در ۶ ماه گذشته مشکلاتی همچون رانتهای ارزی برای تخصیص ارز دولتی به واردکنندهها و ثبتسفارش غیرقانونی خودرو در این وزارتخانه، موضوع استیضاح وی را جدی کرد. در هر صورت از آنجا که قرار است محمد شریعتمداری در هفته جاری بهعنوان وزیر کار و رفاه اجتماعی به مجلس معرفی شود در آخرین روزهای وی در وزارت صنعت، معدن و تجارت، تغییر و تحولات مدیریتی در یکی از شرکتهای خودروساز خبرساز و سوالبرانگیز شده است.
این اخبار در سطح وسیعی در شبکههای اجتماعی و خبرگزاریها منتشر شده، حالآنکه این سؤال مطرح است که قصد شریعتمداری از تغییر یکی از دو مدیران عامل شرکتهای اصلی خودروسازی کشور آنهم قبل از رفتن از وزارت صنعت معدن و تجارت چیست؟ هرچند روابط عمومی وزارت صنعت جمعه گذشته در اطلاعیهای روند انتصابات و تغییرات را در شرکتها طبق مناسبات قانونی و با تصمیم هیئتمدیره خواند و اعلام کرد که وزیر صنعت نقشی در آنها ندارد، بااینحال اما تغییرات مدیریتی در شرکت بزرگی همچون سایپا نمیتواند بدون نظر مسئولان صنعتی کشور صورت بگیرد.
انتصابات و عزل مدیران شرکتهای بزرگی همچون خودروسازیهای کشور در رویهای که در دولتهای گذشته نیز بهوضوح دیده میشد با مشورت و اظهارنظر وزیر و مسئولان ارشد صنعتی صورت میگرفت، حالآنکه به نظر میرسد فشارها برای تغییر محسن قاسم جهرودی نیز خارج از نظر شریعتمداری نباشد. طی دو هفته گذشته اخبار جابهجایی جهرودی، مدیرعامل شرکت سایپا بهطور وسیعی در رسانهها منتشر شد. بااینحال شرکت سایپا خبر برکناری مدیرعامل خود را در فضای مجازی که انعکاس فراوانی داشت، تأیید نکرد.
در خبرها گفته شده بود که وزارت صمت، جهرودی، مدیرعامل سایپا را برکنار و مدیرعامل پیشین گروه بهمن را جایگزین او کرده است، اما به گفته مسئولان سایپا، جهرودی همچنان در سمت خود حضور دارد. حضور جهرودی اما روز گذشته در نمایشگاه بینالمللی صنعت گویای حفظ سمت وی در شرکت سایپا بود. محسن قاسم جهرودی اما در این نمایشگاه به اخبار منتشره در این زمینه واکنش نشان داد و در جمع خبرنگاران عنوان کرد که من هنوز در سمت خود در سایپا عهدهدار وظایفم هستم و مسائلی که در مورد رفتن من از سایپا مطرح میشود، شایعه است.
وی همچنین تأکید کرده بود تا روزی که روی این صندلی هستم، از صندلی سایپا برای ماندن روی آن هزینه نخواهم کرد و اجازه نخواهم داد کسی از آن صندلی برای مطامع خودش استفاده کند؛ اما در این برخی از اعضای کمیسیون صنایع مجلس نیز به زمزمه تغییر مدیریتی در شرکت سایپا واکنش نشان دادند و عنوان کردند درصورتیکه مدیرعامل خودروسازی سایپا تغییر کند، کمیسیون صنایع و معادن این موضوع را بررسی و نظر خود را اعلام خواهد کرد.
نامه منتسب به کارکنان سایپا به معاون اول رئیس جمهور در مورد سوءمدیریت و فساد در این شرکت، زمینهساز تولید شایعاتی شد که آخرین آنها تصمیم شبانه هیئت مدیره برای عزل مدیرعامل و جایگزینی محمدرضا سروش به جای او بود.
محسن قاسم جهرودی از اواخر آبانماه سال گذشته با تغییر مهدی جمالی بر صندلی ریاست گروه صنعتی سایپا نشست. وی پیش از این بهعنوان مدیرعامل شرکت ریختهگری آلومینیوم ایرانخودرو، قائممقام شرکت ساپکو، مدیرعامل شرکت یاتاقان بوش ایران و عضو هیئتمدیره شرکت رادیاتور ایران به نمایندگی از گروه سایپا در حوزه مدیریتی فعالیت داشته است.
به روز رسانی: سرانجام در جلسه معارفهای که عصر امروز برگزار شد، دکتر محمدرضا سروش به عنوان مدیرعامل جدید گروه خودروسازی سایپا معرفی گردید. بدین ترتیب، جهرودی رکورد کوتاهترین دوره مدیریتی را در سایپا به نام خود ثبت کرد. دکتر سروش دانش آموخته مهندسی مکانیک از دانشکده فنی دانشگاه تهران در مقطع لیسانس، مهندسی صنایع (مدیریت سیستم ها و بهره وری) از دانشگاه صنعتی شریف فوق لیسانس و مدیریت مالی و استراتژیک (DBA) در مقطع دکترا است.
وی از سال ۹۰ تا ۹۴، مدیرعامل و عضو هیات مدیره گروه بهمن، ۷۶ تا ۸۶ مدیرعامل گروه بهمن و ۷۴ تا ۷۶ معاون توسعه ساخت داخل گروه بهمن بوده است.
سروش همچنین عضو هیات مدیره انجمن خودروسازان ایران، عضو انتخابی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تهران، نائب رئیس کانون کارفرمایان ایران و عضو هیات مدیره شرکت های متعدد بورسی بوده است.
مدیرعامل جدید گروه خودروسازی سایپا در سال ۹۴ به عنوان مدیر برتر جهادی انتخاب شد و در پرونده کاری خود دو دوره مدیرعاملی هلدینگ بهمن، نائب رییس بورس کالا و عضویت در هیات مدیره شرکت های بزرگی در سطح ملی را نیز داشته است. محمدرضا سروش پیش از این رییس هیات مدیره شرکت لوله و ماشین سازی ایران بود.
محمدرضا سروش در مراسم معارفه خود به عنوان مدیرعامل جدید گروه خودروسازی سایپا با تشکر ازحاضران در این مراسم با تاکید بر این که باید به دنبال رشد عناصر داخلی سازمان باشیم گفت: اقتصاد و صنعت ما از فرصت هایی که تاکنون داشته به درستی بهره نبرده است.
وی مشکل اصلی را در نظام بنگاه داری دانست و تصریح کرد: اگر اقتصاد پویا و توانمندی می خواهیم هسته آن در بنگاه است و تا زمانی که مشکلات خود را اداره نکنیم، پیش نخواهیم رفت.
سروش با طرح این پرسش که دولت تا چه زمانی می تواند نفت خود را بفروشد و منابع حاصل از آن را در اختیار ما بگذارد، تصریح کرد: قدرت اقتصادی کشورها و ملل در قدرت بنگاه ها است و بنگاه های بهره ور با یکدیگر رقابت می کنند.
مدیرعامل جدید گروه خودروسازی سایپا تصریح کرد: قرار بود اصل ۴۴ قانون اساسی به کمک ما بیاید اما با اجرای این اصل بنگاه های ما بی صاحب شدند. وقتی اصول مدیریتی نداشته باشیم مشخص نیست بهره وری و قیمت تمام شده در کدام نقطه مفهوم می یابد و مشخص نیست چه کسی پاسخگو خواهد بود.
وی با تاکید بر این که قانون تجارت را شخم زدیم بنابراین در ساختاری که بالا و پایین آن مشخص نیست نمی توان به دنبال قیمت تمام شده بود، اظهار کرد: اگر نگران وضع مردم هستیم باید خود را تغییر دهیم تا یک سوزن به خود نزنیم نمی توان به مردم جوالدوز زد.
سروش ادامه داد: در بنگاه اقتصادی نمی توان محصولی تولیدی کرد و زیرقیمت تمام شده آن را به فروش رساند زیرا بنگاه خیریه نیست.
او اظهار کرد: ما با نگاه بنگاه اقتصادی در خدمت دوستان خواهیم بود و دراین مسیر از کسانی که علاقمند به همکاری باشد دعوت خواهیم کرد چرا که بنده به تنهایی نمی توانم کار را پیش ببرم. بنده روحیه همکاری دارم و هرکس که علاقمند به همکاری باشد می تواند با من کار کند به شرط این که دنبال کار کردن باشد نه دنبال سیاست بازی.